Škoricové slimáky či uzlíky sa nachádzajú v rôznych obmenách skoro v každom regióne. V čom sú tie škandinávske, ktoré vraj patria k najchutnejším, take výnimočné?
Na rozdiel od klasickej prípravy sa do plnky pridáva trochu strúhanky aby plnka lepšie držala konzistenciu. Alternatívne možno plnku obohatiť o najemno posekané orechy.
Suroviny na cesto:
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
- 2 šálky mlieka izbovej teploty (šálka s objemom 100ml)
- 2 PL masla izbovej teploty
- 1/2 šálky kr. cukru
- 5 šálok hl.múky
- štipka soli
- Voda
Okrem toho
- 1-2 PL mletú škoricu
- 5 PL masla izbovej teploty
- 5 Pl kr. (alebo trstinového) cukru
- 5 PL posekaných mandlí alebo rovnaké množstvo strúhanky
- Hrubý cukor na posypanie na vrchu prípadne cukrová poleva
Postup:
- V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
- Do hrnca dáme maslo, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí. Pridáme škoricu a mandle.
- Múlu zmiešame s kváskom, mliekom a maslom a pridávame po malých mnoťstvách vodu. Vymiesime elastické cesto.
- Cesto hneď bez státia vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
- Po celej ploche potrieme cesto zmesou masla, škorice, cukru a orechov (alebo strúhanky).
- Potom cesto zaroľujeme do šúľca. Ten rozrežeme na 12 rovako veľkých dielov.
- Zapekaciu misku vymastíme a škoricové hniezda kladieme s dobrým odstupom do zapekacej misky alebo na plech vyložený papierom na pečenie Ja kladiem 3 * 4ks. Potom prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chlade cez noc pomaly kysnúť.
- Na ďaľší deň vyberieme misku z chladničky a dáme ich piecť pri 200C ca. 20-25 minút do zlatista.
- Kdo chce, môže po vychadnutí odzobiť uzlíky ešte glazúrou. Na to si preosejeme práškový cukor do misky a pridáme k nemu postupne a za miešania citrónovú šťavu, až vznikne mierne lepivá konzistencia. Ňou pokvapkáme hotové uzlíky a necháme krátko stuhnúť.
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Pingback: Super šťavnatý cestovinový šalát s grilovanou zeleninou - recepis.sk - Keď tradície chutia
Pingback: 10 veľkonočných receptov - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu