Základné sladké kysnuté cesto

Toto cesto sa hodí na výrobu závinou, sladkých slimákov (napríklad škoricové, makové, kakaové), moravských koláčov a mnohých iných sladkých kysnutých dobrôt. Je krásne vláčne a nadýchané.

Potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • 40g kr. Cukru
  • ½ čerstvých kvasníc
  • 1 PL kr. Cukru na kvások
  • 1 čl soli
  • 100g roztopeného masla
  • 1 vajíčko do cesta (+1 na potretie)
  • 250ml mlieka
  • Citrónová kôra

Postup:

  • Kvasnice rozdrobiť do misky a posypať 1PL kryštálovým cukrom. Pomiešať a nechať 10min. stáť.
  • Medzitým zohriať v hrnci mlieko, cukor a maslo do tepla (nie horúca). Priliať ku kvásku a dobre premiešať.
  • Múku zmiešať s mliekom s kváskom, citrónovou kvôrou, štipkou soli, a vajíčkom a nechať aspoň 10min. miesiť aby sa uvolnil lepok.
  • Potom na teplom mieste nechať 1 hod. zakryté kysnúť. Ďalej spracovať do požadovaného tvaru a piecť pri 180°.
  • Cesto sa tiež hodí aj na pomalé kysnutie. Pritom sa cesto zamiesi najlepšie večer, a uzavreté vloží na noc do chladničky. Ráno už len nechať aspoň 10-20min. v izbovej teplote otepliť a ďalej spracovať.

7 komentárov

  1. Pingback: Makový závin s hrozienkami – Recepis.sk

  2. Pingback: Škandinávske škoricové uzlíky – Recepis.sk

  3. Pingback: Kvások – základný recept – Recepis.sk

  4. Pingback: Valentínske srdiečka s mrveničkou

  5. Pingback: Kakaový točený závin – recepis.sk

  6. Pingback: Orechový závin – recepis.sk

  7. Pingback: Žerbo rezy – recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*