Toto cesto sa hodí na výrobu závinou, sladkých slimákov (napríklad škoricové, makové, kakaové), moravských koláčov a mnohých iných sladkých kysnutých dobrôt. Je krásne vláčne a nadýchané.
Potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 40g kr. Cukru
- ½ čerstvých kvasníc
- 1 PL kr. Cukru na kvások
- 1 čl soli
- 100g roztopeného masla
- 1 vajíčko do cesta (+1 na potretie)
- 250ml mlieka
- Citrónová kôra
Postup:
- Kvasnice rozdrobiť do misky a posypať 1PL kryštálovým cukrom. Pomiešať a nechať 10min. stáť.
- Medzitým zohriať v hrnci mlieko, cukor a maslo do tepla (nie horúca). Priliať ku kvásku a dobre premiešať.
- Múku zmiešať s mliekom s kváskom, citrónovou kvôrou, štipkou soli, a vajíčkom a nechať aspoň 10min. miesiť aby sa uvolnil lepok.
- Potom na teplom mieste nechať 1 hod. zakryté kysnúť. Ďalej spracovať do požadovaného tvaru a piecť pri 180°.
- Cesto sa tiež hodí aj na pomalé kysnutie. Pritom sa cesto zamiesi najlepšie večer, a uzavreté vloží na noc do chladničky. Ráno už len nechať aspoň 10-20min. v izbovej teplote otepliť a ďalej spracovať.
Pingback: Makový závin s hrozienkami – Recepis.sk
Pingback: Škandinávske škoricové uzlíky – Recepis.sk
Pingback: Kvások – základný recept – Recepis.sk
Pingback: Valentínske srdiečka s mrveničkou
Pingback: Kakaový točený závin – recepis.sk
Pingback: Orechový závin – recepis.sk
Pingback: Žerbo rezy – recepis.sk