Chcete orechové uzlíky na řanajky plné chuti, ktoré si nevyžadujú dlhú prípravu? Tieto uzlíky sú vyrobené z ovseného mlieka. Toto cesto má výhodu, že ho môžete po vymiesení hneď ďalej spracovať a potom už len krátko nechať podkysnúť na plechu. Takto ušetríte veľa času, ktoré si inak kysnuté cesto vyžaduje.
Suroviny na cesto:
- 20g čerstvých kvasníc + 1 PL cukru
- 500g múky (hladkej alebo polohrubej)
- Štipka soli
- 2 PL cukru
- 100g tuku (margarín/maslo/kokosový tuk) izbovej teploty
- 150ml ovseného mlieka
- 2 PL rozdrvených ľanových semiačok
- 5 PL vody
Na plnku potrebujete:
- 150g mletych orechov
- 70ml ovseného mlieka (alebo iného rastlinného mlieka)
- 2 PL cukru
- 1 vanilkový cukor
- Citrónová kôra
- 2 PL kokosového tuku
- 2 PL marhuľovej marmelády na glazúru
Postup
- Najskôr si pripravíme ľanové semiačka. Tie dáme do misky, polejeme vodou a vyrobíme náhradu vajíčka. Podrobný popis k tomu nájdete tu- https://recepis.sk/2022/02/20/recept-piect-bez-vajec/
- Následne si prichystáme kvások. Na to do misky rozdrobíme kvasnice, posypeme ich cukrom, premiešame a takisto necháme stáť 5 minút.
- Podrobný popis na výrobu kvásku nájdete tiež tu- https://recepis.sk/2022/01/29/kvasok-zakladny-recept/
- Múku nasypeme do misky, pridáme nabopnaté ľanové semiačka (tie majúrovnakú funkciu ako vajíčko), kvások, soľ, cukor, rastlinné mlieko, margarín a vodu.
- Miesime ca. 10 minút až vzikne krásne elastické cesto.
- Zatiaľ čo sa cesto miesi si nahrejeme rastlinné mlieko spolu s kokosovým tukom a cukrom.
- Orechy dáme do misky s vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou.
- Keď je mlieko vrelé, tak ním polejeme orechy a necháme krátko nadopnať.
- Cesto hneď ďalej spracujeme. Rozmiesime ho na pomúčenej ploche a vytvorímr veľký obdĺžnik.
- Celú plochu cesta potrieme rovnomerne plnkou, len na okraje plnku nenanesieme.
- Potom cesto zľava smerom do stredu preložíme a takisto zprava smerom do stredu preložíme. Vzniknú nám 3 vrstvy.
- Trochu ešte cesto prejdeme valčekom aby sa vrstvy spojili.
- Potom nožom cesto rozdelíme ho na 16 rovnakých pásov. Každý pás zamotáme do uzla a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Prikryté utierkou necháme pol hodinu oddychovať.
- Potom pečieme pri 180C po dobu ca. 25 minút.
- Po tomto čase vyberieme z rúry a cesto potrieme roztopenou marhuľovou marmeládou.
- Vrátime do trúby a necháme 5-10 minút dopiecť do zlatista.