Tento super jednoduchý zákusok spája chuť nadýchanej vanilkovej piškóty s intenzívnou karamelovou polevou a k tomu zakončenou čokoládovou polevou ganache. Ak hľadáte rýchli zákusok, ktorý zachutí celej rodine a to bez väčšej námahy, tak toto je správna voľba.
Jump to RecipeKaramel
Recept
Karamelový zákusok
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
4 vajíčka
1/2 šálky kr. cukru (ja používam šálku s objemom 300ml)
2 šálky hl. múky
1 šálka vlažného mlieka
1 balenie vanilkového cukru
1 balenie prášku do pečiva
1/2 šálky oleja
1 balenie vanilkového pudingového prášku
1/2 šálky mlieka na poliatie
- Karamelová poleva
200ml sladkej smotany
4PL kr. cukru
100g masla izbovej teploty
- Ganache
200 g horkej čokolády (70 % kakaovej sušiny)
200 ml sladkej smotany (podiel tuku najlepšie nad 30 %)
50g mandiel alebo lieskovcov
Postup
- Začneme prípravou vanikovjej piškóty. V miske vyšľaháme vajíčka s cukrom do tuhej peny.
Za stáleho šľahania prilievame postupne olej. Potom pridáme 1 šálku mlieka.
Múku zmiešame s práškom do pečiva, pudingovým práškom a vanilkovým cukrom a pridáme k tekutým položkám - Cesto nalejeme do vymastenej formy na pečenie (tortový forma alebo kruhový plech na zákusky.
Pečieme pri 160C v predhriatej rúre ca. 45min. Ešte horúcu piškótu polejeme mliekom a potom ju necháme vychladnúť. - Na karamelovú polevu v hrnci zohrejeme kryštálový cukor. V druhom hrnci nahrejeme smotanu a maslo.
Pri zohrievaní cukru krúžime hrniec až cukor dostane hnedastú farbu. Potom prilejeme horúcu smotanu s roztopeným maslom a dobre premiešame až vznikne krásne lesklá poleva. Necháme 10 minút chladnúť. - Karamel nanesieme na piškótu a zarovnáme. Necháme v chladničke hodinu oddychovať. Medzitým si pripravíme ganache.
- Horkú čokoládu nakrájajte na malé kúsky a vložte ich do žiaruvzdornej misky.
V hrnci zohrievajte smotanu na miernom ohni, kým nezačne vrieť. Horúcu smotanu nalejte na nasekanú čokoládu.
Nechajte ju minútu odstáť a potom miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a zmes nebude hladká. - Ganache nanesieme na stuhnutý karamel a na záver ozdobíme povrch koláča posekanými mandľami alebo lieskovými orieškami, Pokrájame a môžeme servírovať.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.