Azda neexistuje lepšia poleva či krém do torty ako takzvaná Ganache. Prečo hovorím, že poleva aj krém? Pretože oboje je možné- čerstvo pripravená Ganache (ešte teplá) sa dá krásne naniesť ako krém na torty či zákusky, zato keď ju necháme vychladnúť a vyšľaháme mixérom, dostaneme nadýchaný krém.
Ako si viete predstaviť neexistuje len 1 recept – od klasickej Ganache z tmavej čokolády, až po bielu ganache, fialovú či jahodovú.. tých možností je naozaj veľa. Preto vám ponúkam 1 základný recept a okrem neho ešte 4 ďaľšie obmeny.
Ganache z tmavej čokolády
Základný recept Ganache
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
200 g horkej čokolády (70 % kakaovej sušiny)
200 ml sladkej smotany (podiel tuku najlepšie nad 30 %)
Postup
- Horkú čokoládu nakrájajte na malé kúsky a vložte ich do žiaruvzdornej misky.
- V hrnci zohrievajte smotanu na miernom ohni, kým nezačne vrieť. Horúcu smotanu nalejte na nasekanú čokoládu.
- Nechajte ju minútu odstáť a potom miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a zmes nebude hladká.
- Horkú čokoládovú ganache ihneď použite na polievanie koláčov, namáčanie ovocia alebo ju nechajte vychladnúť, kým nezhustne na polevu.
Ganache z bielej čokolády:
Suroviny:
200 g bielej čokolády
150 ml hustej smotany
Postup
Bielu čokoládu nakrájajte na malé kúsky a vložte ich do žiaruvzdornej misky.
V hrnci zohrievajte smotanu na miernom ohni, kým nezačne vrieť.
Horúcu smotanu nalejte na nasekanú bielu čokoládu.
Nechajte chvíľu odstáť a potom miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a zmes nebude hladká.
Ganache z bielej čokolády nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a až potom ho použite ako polevu alebo náplň do koláčov a zákuskov.
Čučoriedková ganache
Suroviny
200 g bielej čokolády
150 ml hustej smotany
100 g umytých a osušených čerstvých čučoriedok
Postup
Čučoriedky nakrájame na plátky a nakrájame na kocky. Postupujte rovnako ako pri ganache z horkej čokolády, čokoládu rozpustite so smotanou.
Čučoriedky rozvarte s troškou vody a prepasírujte cez sítko. Zmes pridajte k čokoláde.
Pomocou ponorného mixéra alebo kuchynského robota rozmixujte ganache, kýmzmes nebude hladká.
Čučoriedkovú ganache nechajte vychladnúť a potom ju použite ako náplň do koláčov, tort alebo ako polevu na dezerty.
Jahodová ganache
Suroviny
200 g bielej čokolády
150 ml hustej sladkej smotany
100 g čerstvých jahôd, umytých, olúpaných a nakrájaných
Postup
Jahody nakrájame na plátky a nakrájame na kúsky. Postupujte rovnako ako pri bielej čokoládovej ganache, čokoládu rozpustite so smotanou.
Jahody rozvarte s trochou vody až ostanú konzistenciou ako marmeláda. Pridajte k čokláde.
Pomocou ponorného mixéra alebo kuchynského robota rozmixujte ganache, kým sa jahody úplne nezmiešajú a zmes nie je hladká.
Jahodovú ganache nechajte vychladnúť a potom ju použite ako náplň do koláčov, cupcakes alebo ako dip na ovocie.
Ganache bez čokolády, z kakaa
Suroviny
- 500 ml hustej sladkej smotany
- 2PL kakaa
- 2PL kr. Cukru
Postup
V hrnci zohrievajte smotanu na miernom ohni, kým nezačne vrieť. Pridáme kakao a cukor a dobre miešame.
Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Vyšľaháme do tuhej peny.
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.