Sladký zemiak možno poznáte z detských príkrmov, ale v skutočnosti sú skvelou voľbou aj pri krémovitých polievkach pre dospelých. Tentoraz som zvolila v kombinácii z červenou šošovicou a tá chuť bola jedinečná. Dôležité je mierne nasladlú chuť zemiaku vyvážiť trochou kyslosti, napríklad pridaním citrónovej šťavy do polievky.
Jump to RecipeRecept
Krémová polievka z červenej šošovice a sladkého zemiaku
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
1 šálka (200ml) červenej šošovice
1 menší sladký zemiak alebo 1/2 väčšieho
1 veľká kuchynská cibuľa
2 ks mrkva
1/4 zeleru
2 zemiaky
Soľ, čierne korenie, kmín
Šťava z 1/2 citróna
2 l vody/ vývaru
(bylinky, 2Pl masla + 1čl papriky na ozdobu)
Postup
- Na prípravu tejto polievky ošúpeme cibuľu a pokrájame ju na kocky. Potom necháme cibuľu pomaly opekať na oleji.
- Mrkvu, kus zeleru a sladký zemiak pokrájame na drobno, pridáme k cibuli a spolu opekáme aspoň 5 minút pokiaľ začne zelenina mať hnedastú farbu.
- Potom pridáme ošúpané zemiaky a červenú šošovicu, ktorú sme najskôr dôkladne opláchli pod tečúcou vodou. Šošovicu oplachujeme až z nej prestane tiecť mútna voda.
- Všetko zalejeme vodou/vývarom, pridáme soľ a čierne korenie a necháme 35 minút spolu variť.
- Polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a dochutíme ju citrónovou šťavou a bylinkami podľa chuti- napríklad oreganom.- Takisto môžeme povrch ozdobiť trochou roztopeného masla, ktoré sme zmiešali z 1čl červenej papriky
Hľadáte inšpiráciu na chutné polievky či prívarky?
Tak nezabudnite nahliadnúť do mojej kuchárskej knihy venovanej tejto téme plnej chutných receptov na tradičné, mäsité ale aj bezmäsité polievky, ktoré potešia vašu rodinu.
Knihu si môžete za symbolickú cenu zakúpiť tu- POLIEVKY A PRÍVARKY
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.