Určite sa to už aj vám stalo mnohokrát, že ste sa vybrali piecť a zistili, že nemáte doma všetky potrebné suroviny. Alebo sa Vám stalo to, či mnohým počas posledných 2 rokoch, že vďaka corone bola niektorá potravina dlhodobo nedostupná. Pritom väčšina potravín sa dá nahradiť inými surovinami, ktoré možno takisto máte doma.
Naučím vás zopár trikov ako dosiahnúť rovnakú kvalitu pri peční bez toho aby sme museli opustiť domov na nákup chýbajúsich potravín. Tieto náhrady má väčšina z nás doma a sú veľmi trvanlivé, takže nič nepokazíte ich skladovaním.
Vajíčka
Nahraďte: Vajíčka z ľanových semienok alebo semienok chia
Ako na to: Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu mletého ľanového semienka alebo chia semienok s 3 polievkovými lyžicami vody. Nechajte niekoľko minút odstáť, kým sa nevytvorí gélovitá konzistencia. Použite ho ako jedno vajce v recepte.
Maslo
Nahraďte ho: Kokosový olej: Kokosový olej
Ako na to: Použite rovnaké množstvo kokosového oleja, ako by ste v recepte použili maslo. Majte na pamäti, že kokosový olej má nižší bod topenia, takže podľa toho upravte teplotu pečenia.
Cukor
Nahraďte ho: trstinový Cukor: Javorový sirup alebo med.
Ako na to: Nahraďte 1 šálku kryštálového cukru 3/4 šálky javorového sirupu alebo medu. Znížte množstvo ostatných tekutín v recepte o 3 polievkové lyžice, aby ste kompenzovali pridanú vlhkosť.
Prášok do pečiva
Nahraďte ho: Sóda bikarbóna a kyslá prísada
Ako na to: Zmiešajte 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy s 1/2 čajovej lyžičky smotany vínnej alebo citrónovej šťavy. Túto zmes použite namiesto 1 čajovej lyžičky prášku do pečiva.
Olej
Náhrada: Nesladené jablkové pyré
Ako na to: Nahraďte olej rovnakým množstvom nesladeného jablkového pyré. Jablkové pyré nielenže dodá pečivu vlhkosť, ale zároveň zníži obsah tuku, čím sa dosiahne ľahší a zdravší pokrm. Majte na pamäti, že použitie jablkového pretlaku môže dodať jemne ovocnú chuť, preto sa najlepšie hodí do receptov, v ktorých chuťovo dopĺňa ostatné prísady.
Smotana
Nahraďte ju: Grécky jogurt
Ako na to: V receptoch nahraďte smotanu rovnakým množstvom gréckeho jogurtu. Grécky jogurt dodáva pečivu bohatosť a pikantnosť podobne ako smotana a zároveň dodáva bielkoviny. Obzvlášť dobre sa hodí do receptov, ako sú muffiny, koláče a buchty, kde je požadovaná krémová konzistencia.
Kvasnice
Nahraďte ho: Kvasnice: Prášok do pečiva a sóda bikarbóna
Ako na to: Ak vám v recepte na chlieb chýbajú kvasnice, môžete ako kvások použiť kombináciu prášku do pečiva a jedlej sódy. Na každú 1 čajovú lyžičku droždia použite 1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny a 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva. Majte na pamäti, že táto náhrada sa najlepšie hodí na rýchle chleby, sušienky a iné recepty, ktoré nevyžadujú dlhodobé kysnutie droždia.
Cmar
Nahraďte: Mlieko: Obyčajný jogurt alebo mlieko s octom/citrónovou šťavou.
Ako na to: Na každú 1 šálku cmaru použite 1 šálku obyčajného jogurtu alebo 1 šálku mlieka zmiešaného s 1 lyžicou octu alebo citrónovej šťavy. Pred použitím ho nechajte niekoľko minút odstáť, aby sa zrazilo.
Čokoládové lupienky
Nahraďte: Čokoláda: nasekané orechy alebo sušené ovocie
Ako na to: Nahraďte čokoládové lupienky rovnakým množstvom nasekaných orechov (napr. vlašských alebo pekanových) alebo sušeného ovocia (napr. hrozienok alebo brusníc).
S týmito 10 univerzálnymi náhradami, ktoré máte k dispozícii, sa môžete bez obáv pustiť do každého receptu na pečenie, aj keď vám chýba kľúčová zložka.
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.