Tento základný recept na piškótové cesto je skvelým univerzálnych receptom na piškótové cesto, ktoré môžete použiť tak na prípravu zákuskov, torty či iných dezertov.
Jump to RecipePrečo by ste mali tento recept vyskúšať
Jednoduché ingrediencie, vynikajúca chuť
Z niekoľkých základných surovín v špajze môžete pripraviť piškótový koláč, ktorý je plný chuti a štruktúry. Výsledkom kombinácie vajec, cukru, múky, mlieka a niekoľkých zvýrazňovačov chuti je koláč, ktorý je vlhký, jemný a úplne lahodný.
Všestrannosť
Tento recept slúži ako univerzálny základ pre nespočetné množstvo variácií. Experimentujte s rôznymi príchuťami, náplňami a polevami, aby ste tortu prispôsobili podľa svojich preferencií alebo príležitosti. Od citrónovej kôry až po kakaový prášok – možnosti sú neobmedzené!
Jednoduchý postup
Vychutnajte si koláč, ktorý sa vám podarí upiecť: netreba nič vážiť, postačí vám hrnček, miska na miešanie a mixér.
Ako sa vám zaručene podarí dosiahnúť optimálny výsledok
Dodržiavaním niekoľkých kľúčových krokov si môžete zabezpečiť, že váš piškótový koláč bude zakaždým perfektný. Šľahanie vajec a cukru do nadýchanej konzistencie, postupné pridávanie oleja a mlieka a jemné vmiešavanie suchých ingrediencií zabezpečia ľahkú a vzdušnú konzistenciu, ktorá určite urobí dojem.
Pokojová teplota- Na dosiahnutie ideálnej štruktúry a kysnutia je nevyhnutné použiť vajcia a mlieko izbovej teploty. To umožňuje lepšie zapracovanie prísad a zabezpečuje rovnomernejšie cesto.
Pomalé pečenie pre rovnomerný výsledok- Pečenie koláča pri nižšej teplote (160 °C) počas dlhšej doby zabezpečuje rovnomerné pečenie a zabraňuje vzniku tvrdej kôrky alebo nerovnomernej štruktúry koláča. Kľúčom k dosiahnutiu dokonale zlatistého a jemného piškótového koláča je trpezlivosť.
Ako môžete obmeniť hlavné ingrediencie
Vajíčka
Ak uprednostňujete ľahšiu konzistenciu, môžete experimentovať s použitím menšieho počtu vajec alebo nahradiť niektoré vajcia ďalším mliekom alebo jogurtom. Na prípravu vegánskej verzie môžete použiť aj komerčné náhrady vajec alebo zmes vody, oleja a prášku do pečiva.
Múka
Vymeniť môžete celozrnnú múku za celozrnnú, mandľovú alebo bezlepkovú podľa vašich diétnych preferencií alebo obmedzení. Odporúčam použiť hladký alebo polohrubú verziu múky.
Cukor
Množstvo cukru upravte podľa svojich chuťových preferencií. Môžete použiť kryštálový cukor, hnedý cukor alebo alternatívne sladidlá, napríklad med alebo javorový sirup, aby ste dosiahli iný chuťový profil.
Olej
V tomto recepte sa hodí akýkoľvek olej s neutrálnou príchuťou, napríklad rastlinný alebo repkový olej. Pre bohatšiu chuť môžete použiť rozpustené maslo alebo kokosový olej.
Tipy na skladovanie
Po upečení a vychladnutí skladujte piškóty vo vzduchotesnej nádobe alebo pevne zabalené v plastovej fólii. Môžete ho skladovať pri izbovej teplote až 2 dni alebo v chladničke, aby mal dlhšiu trvanlivosť, a to až 5 dní. Pred podávaním nechajte koláč zohriať na izbovú teplotu, aby mal najlepšiu štruktúru a chuť. Vychutnajte si kúsky tohto lahodného piškótového koláča so šálkou čaju alebo kávy ako dokonalé popoludňajšie pohostenie alebo dezert!
Hrnčeková šťavnatá piškóta s vanilkovou príchuťou
Course: zakladny receptCuisine: piškótaDifficulty: jednoduché4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
4 vajíčka
1/2 šálky kr. cukru (ja používam šálku s objemom 300ml)
2 šálky hl. múky
1 šálka vlažného mlieka
1 balenie vanilkového cukru
1 balenie prášku do pečiva
1/2 šálky oleja
1 balenie vanilkového pudingového prášku
Postup
- V miske vyšľaháme vajíčka s cukrom do tuhej peny.
- Za stáleho šľahania prilievame postupne olej. Potom pridáme 1 šálku mlieka.
- Múku zmiešame s práškom do pečiva, pungovým práškom a vanilkovým cukrom a pridáme k tekutým položkám
- Cesto nalejeme do vymastenej formy na pečenie (tortový forma alebo klasický plech na zákusky (33*22cm).
- Pečieme pri 160C v predhriatej rúre ca. 45min. Piškótu vyberieme z trúby a necháme piškótu ju vychladnúť.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Populárne recepty
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.