Ak máte radi šišky, tak určite vyskúšajte túto verziu s nutellou. Na prípravu budete potrebovať 2 vykrajovačky s podobným polomerom, najlepšie s 5 a 6cm. Potom, čo naplníte spodný kruh plnkou a položíte naň horný plát cesta, tak uzavriete dobre obe cestá a menšou vykrajovačkou odkrojíte nadbytočné cesto. Tak dostanete dokonalú kruhovú formu.
Jump to RecipePrečo sa oplatí vyskúšať tento recept
Doma vyrobená pochúťka čo zachutí najmä deťom
Pri výrobe šišiek od základu si môžete vychutnať uspokojenie z toho, že ste s láskou a starostlivosťou vytvorili niečo domáce. Proces miesenia cesta a tvarovania šišiek je terapeutický a zároveň obohacujúci.
Prispôsobiteľné náplne
Tieto šišky ponúkajú nekonečné možnosti kombinácie náplní podľa vašich chuťových preferencií, či už dávate prednosť sladkej Nutelle alebo ovocnej náplni z džemu.
Ideálne na zdieľanie
Tieto domáce šišky sa určite stanú hitom pre rodinu a priateľov. Či už ich podávate ako špeciálnu raňajkovú pochúťku alebo ako lahodný dezert, zaručene prinesú radosť na každé stretnutie.
Vyberte si spôsob prípravy na aký máte chuť
Hoci tento recept vyžaduje vyprážanie šišiek, môžete ich aj upiecť a získať tak zdravšiu alternatívu. Jednoducho ich položte na plech vystlaný pergamenovým papierom a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C 25-30 minút alebo dozlatista.
Alternatívne suroviny
Múka – Hladkú múku môžete nahradiť celozrnnou alebo špaldovou múkou. Ak použijete celozrnnú múku, aby ste dosiahli orechovejšiu chuť a pridali výživné látky. Nezabudnite však ponechať pomer celozrnnej a tradičnej hladkej múky 50:50 aby sa zachovala Ľahkosť cesta.
Cukor– Namiesto kryštálového cukru môžete použiť hnedý alebo kokosový cukor.
Čerstvé droždie– Ak nemáte k dispozícii čerstvé droždie, môžete použiť aktívne sušené droždie alebo instantné droždie. Pri prepočítavacom pomere sa riaďte pokynmi na obale, pretože sa môžu líšiť.
Teplé mlieko– Ak radšej nepoužívate mlieko, môžete ho nahradiť bezmliečnou alternatívou, napríklad mandľovým, sójovým alebo ovseným mliekom. Uistite sa, že je teplé, ale nie horúce, aby sa kvasnice správne aktivovali.
Maslo– Ak chcete použiť bezmliečnu variantu, môžete použiť vegánske maslo alebo margarín. Prípadne môžete použiť rastlinný alebo kokosový olej.
Nutella– Môžete použiť aj iné náplne, napríklad ovocné džemy, arašidové maslo, čokoládovú ganache alebo cukrársky krém. Experimentujte s rôznymi príchuťami, aby ste našli svoju obľúbenú kombináciu.
Recept
Kysnuté šišky plnené nuttelou
Course: Pečieme, Vianočné pečenie4
servings1
hour20
minutes300
kcalSuroviny
500g hladkej múky
4 PL kr. Cukru
20g čerstvého droždia
ca. 160ml teplého mlieka
50g masla izbovej teploty
20g práškového cukru
Tuk na vyprážanie
Štipka soli
Nutella
Postup
- Mlieko nahrejeme (malo by byť teplé ale nie horúce), pridáme rozdrobené droždie a cukor, dobre premiešame a prikryté necháme stáť 10 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Alternatívne stačí aj kvasnice s cukrom dať do misky, premiešať a nechať stáť minút pokiaľ kvasnice nedostanú tekutú konzistenciu.
- Múku zmiešame so soľou a maslom a postupne pridáme kvások. Miesime aspoň 10 minút pokiaľ vznikne vláčne, elastické cesto. Potom cesto zakryjeme najlepšie mokrou utierkou a necháme hodinu v teple kysnúť
- Cesto rozgúľame na 0,5 cm hrúbku a pomocou väčšj kruhovej vykrajovačky vykrojíme kruhy. Do stredu každého kruhu dáme za 1čl nutelly alebo džemu a potom naň položíme druhý kruh. Strany cesta dobre uzavrieme (to je dôležité) a potom o trochu menšou vykrajovačkou odkrojíme prebytočné cesto.
- Takto pripravené šišky prikryjeme a necháme ich ešte aspoň 20 minút oddychovať.
- V panvici si zohrejeme väčšie množstvo tuku (šišky by mali pri pražený plávať v tuku)
- Následne v horúcom oleji pomaly pražíme z oboch strán do zlatista na nizskej teplote. Aby boli zvnútra hotové a zvonku chrumkavé potrebujú aspoň 5 minút na každej strane.
- Ešte horúce šišky obalíme v miske s kryštáľovým cukrom, ktorý sme si dali do misky.
Necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Poznámka
- Toto cesto môžete použiť takisto k pečeným šiškám. Rovnako ako v postupe hore pripravíme kruhy, uzavrieme ich a dáme na plech kde pečieme pri 180C ca. 30 minút do zlatista.
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.