Dlho som mala rešpekt pred touto pavlovou roládou. Predsalen je základom jej úspechu dokonale odhadnúť stupen a dĺžku pečenia aby bola roláda dobre prepečená, ale nie vysušená a aby jej ostala krásna belasá farba. Nakoniec som sa ale rozhodla, že túto výzvu vyskúšam a aká to bola radosť keď všetko vyšlo podľa plánu. No nevyzerá skvelo? A chuťovo jednička.
Jump to RecipeVedeli ste?
- Pavlova torta je pomenovaná po ruskej baletke Anne Pavlovovej. Predpokladá sa, že bol vytvorený na jej počesť počas jedného z jej turné v Austrálii alebo na Novom Zélande v 20. rokoch 20. storočia.
- Pavlova je dezert na báze pusiniek, ktorý je zvonka chrumkavý a zvnútra mäkký a podobný marshmallow. Zvyčajne sa doň pridáva šľahačka a čerstvé ovocie, napríklad jahody, kivi alebo marakuja.
- V dôsledku toho sa medzi oboma krajinami rozprúdila dlhoročná diskusia o tom, kde sa Pavlova zrodila. Aj keď sa o presnom pôvode stále polemizuje, v oboch krajinách sa Pavlovová teší veľkej obľube ako obľúbený dezert, najmä pri špeciálnych príležitostiach a sviatkoch.
- Tajomstvo dokonalej Pavlovovej spočíva v pusinkách, ktoré sa pripravujú šľahaním bielkov a cukru, kým sa nevytvoria tuhé špičky. Výsledkom je ľahká a vzdušná štruktúra, ktorá krásne kontrastuje s bohatosťou šľahačky a kyslosťou ovocia.
- Pavlova je tradičný dezert s ovocím, ktorý sa však dá prispôsobiť rôznym chutiam a preferenciám. Niektoré varianty zahŕňajú pridanie čokoládových hobliniek, karamelovej omáčky alebo marakujového tvarohu ako polevy, čo z nej robí univerzálnu a pôžitkársku pochúťku na každú príležitosť.
Pavlovová bielková roláda
Course: Pečieme, Sladké4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
6ks bielkov
150g pr. cukru
1Pl citrónovej šťavy
250ml šľahačkovej smotany
1 stužovač smotany
1 vanilkový cukor
50g pr. cukru
100g jahôd
Postup
- Trúbu si predhrejeme na 150C.
- Bielka oddelíme od žĺtkov a dáme do misky spolu s práškovým cukrom. Miešame na najvyšších otáčkach 5 minút do tuha, potom pridáme citrónoú šťavu a domiešame.
- Na plech dáme papier na pečenie, a nanesieme bielkovú zmes podľa možnosti rovnomerne.
- Plech vložíme do trúby a po 5 minútach znížime teplotu na 100C a potom necháme takto pomaly sušiť ca. 1 hodinu.
- Medzitým si pripravíme plnku. Na to vyšľaháme smotanu so stužovačom, vanilkovým a práškovým cukrom do tuha.
- Jahody pokrájame na malé kúsky a primiešame do smotany.
- Akonáhle je roláda dopečená, vyberieme ju z trúby a necháme krátko, asi 5-10 minút mierne vychladnúť. Mala by však byť ešte mierne teplá pri rolovaní.
- Následne nanesieme na 2/3 smotanovú plnku (poslednú 1/3 necháme bez plnky) a začneme pomocou papiera na pečenie zatáčať roládu tak aby na záver vyšiel pás, ktorý sme nenaplnili. Papier na pečenie postupne odlepujeme počas rolovania, musíme dávať ale pozor, aby sme roládu nepoškodili.
- Takto pripravenú roládu ozdobíme a môžeme hned servírovať.
Recipe Video
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.