Patríte k tým, čo majú slabosť pre donuty? Tak vitajte :). Aj keď už je dnes množtvo možností ich kúpiť ako snack vonku, napriek tomu je škoda si ich nedopriať doma, najmä keď ich príprava je tak jednoduchá.
Suroviny:
- 500g múky
- 20g čerstvých kvasníc
- 2 vajíčka
- 150ml mlieka
- 30g masla izbovej teploty
- 1čl soli
- Olej/tuk na vyprážanie
- 200g horkej čokolády
Postup:
- Začneme prípravou kvásku. Na to si do misky rozdrobíme kvasnice, posypeme ich cukrom a lyžičkou všetko premiešame. Necháme stáť 10 minút až sa vytvorí kvások.
- Múku si nasypeme do vysokej misy. Pridáme maslo, vajíčka, soľ a náš kvások. Postupne pridávame mlieko a miesením vypracujeme hladké cesto. Nezabudnite miesiť aspoň 10 minút, aby sa z kvásku uvolnil lepok.
- Následne cesto prikryjeme a necháme aspoň 20 minút oddychovať.
- Potom ho na pomúčenej pracovnej ploche vyroľujeme na 1cm hrúbku a formičkou vykrajujeme 2 kruhy, jeden z väčších a jeden z menším polomerom.
- Takto vykrojené donuty položíme na malý kus papiera na pečenie necháme ich ešte 30 minút oddychovať.
- Následne dáme do hrnca tuk na fritovanie a necháme ho zovrieť.
- Potom postupne (opatrne) vkladáme dognuty do oleja. Hneď po vložení je dobre teplotu znížiť na nižšiu a hrniec zakryť. Tak malo cesto sa upiecť nielen zvrchu ale aj zvnútra.
- Zhruba po 3 minútach treba cesto ešte otočiť a nechať ho doopekať z druhej strany asi ešte 2 minúty.
- Na záver ho vyberieme z oleja, odkvapkáme prebytočný tuk.
- Po vychladnutí si zohrejeme čokládou nad parou a každý dognut do nej namočíme aby dostali krásnu čokládovú vrstvu. Už len necháme čokoládu stuhnúť a môžeme servírovať.
Áno, v receptoch na prípravu šišiek môžete instantné droždie nahradiť aktívnym sušeným droždím. Majte však na pamäti, že možno budete musieť upraviť čas kysnutia, pretože instantné droždie sa zvyčajne aktivuje rýchlejšie.
Určite! Po príprave cesta ho pevne zakryte plastovou fóliou alebo ho vložte do vzduchotesnej nádoby a uložte do chladničky. Na druhý deň nechajte cesto pred tvarovaním a vyprážaním asi 30 minút zohriať na izbovú teplotu.
Áno, na vyprážanie šišiek môžete použiť rôzne druhy olejov, napríklad repkový, arašidový alebo slnečnicový olej. Je dôležité vybrať olej s vysokým bodom zohriatia, aby sa šišky rovnomerne vyprážali a dosiahli zlatohnedú farbu bez pripálenia.
Ak chcete dosiahnuť dokonalý okrúhly tvar vašich šišiek, použite na vykrojenie cesta okrúhly vykrajovač alebo vykrajovač na šišky. Prípadne môžete cesto vytvarovať do guľôčok a potom prstami alebo malým vykrajovačom vytvoriť v strede otvor.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.