Tento nákyp je pre mňa absolútna detská klasika. Dá sa obmieňať s rôznym ovocím– s jablkamy, hruškamy, malinamy, jahodamy.. či pripraviť bez ovocia a poliať omáčkou podľa chuti. Tento recept ponúka rôzne varinaty tohto pokrmu – či už z uvarenej alebo s ovocím ako aj variant bez ovocia.
Suroviny:
- 500ml mlieka
- 100ml sladkej smotany
- 200g ryže (bez oplachovania, škrob je v tomto prípade žiadaný)- najlepšie použiť ryzotovú ryžu
- 3-4PL kr.cukru
- 1 vanilkový cukor
- 50g masla
- 2 vajíčka
- 100g sekaných mandlí (možno vynechať)
- zavárané ovocie (možno vynechať)
Postup:
- Na túto verziu potrebujeme zvyšky ryže (ca. 2 šálky) .
- 100ml šĺahačkovej smotany a 100mlieka dáme do hrnca spolu s 50g masla a necháme nahrievať až sa maslo roztopí. Potom necháme všetko vychladnúť.
- Žĺtka oddelíme do bielkou. Žĺtka vyšľaháme s kr. cukrom do penista. Pridáme vychladnutú zmes mlieka a masla a premiešame.
- Potom pridáme ryžu ako aj vanilkový cukor a premiešame. Bielka vyšľaháme do penista a pomalými pohybmi primiešame k ryži.
- Formu na zapekanie vymastíme a vlejeme do nej ryžu. Kdo chce pridať takisto kompót, môže ho pridať k ryži najlepšie uprostred 2 vrstiev ryže – p. postup dole.
- Nákyp necháme piecť pri 170° do zlatista (ca 30min.).
Variant s ovocím
- Podľa hore uvedeného receptu si pripravíme ryžu (či už zo surovej alebo uvarenej ryže).
- Zavárané ovocie zlejeme zo šťavy a ovocie porkájame na kocky. Kdo chce môže tiež pridať sušené ovocie (hrozienka). Kdo chce môže ovocie posypať škoricou, napríklad zavárané broskyne chutia fantasticky so škoricou.
- Polovicu ryžovej zmesi nalejeme do pomastenej nádoby na zapekanie, rovnomerne rozložíme ovocie. Na vrch nalejeme zvyšok ryžovej zmesi a povrch posypeme mandlami.
- Nákyp necháme piecť pri 170° do zlatista (ca 30min.).
Nákyp s ovocím je šťavnatejší a aromatickejší ako bez ovocia. Variant bez ovocia zas chuťovo pripomína mliečnú ryžu.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.