Sú potraviny ktoré by som nikdy hotové nekúpila, ani nie preto, že sú nedostupné, skôr preto, lebo sa dajú za pár minút bez námahy pripraviť doma a chutia neporovnatelne lepšie ako kupované. Kdo teda ešte neskúsil pripraviť domáce gnocci, tomu môžem len odporučiť – skúste to a som o tom presvedčená, že už viac ich kupovať nebudete. Mojou obľúbenou prílohou je syrová omáčka a pečená zelenina.
Suroviny na gnocchi
- 500g zemiakov alebo zemiakovej kaše
- 2 vajíčka
- 1 PL soli
- 220g polohrubej alebo hrubej múky
- Maslo na pomastenie
Suroviny na omáčku
- 2Pl masla
- 2PL hl. múky
- 150ml vody/vávaru
- 100ml sladkej smotany
- 50g postrúhaného syru (napr. parmezán)
- soľ, čierne korenie, (červená paprika), bylinky podľa chuti
Postup:
- Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a potom.v osolenej vode varíme 15-20 minút do mäkka.
- Potom zemiaky zlejeme z vody a necháme kompletne vychladnúť. Ak spracujete zemiakovú kašu môžete kroky 1 a 2 predkočiť.
- Medzitým vo veľkom hrnci necháme zovrieť 2 l vody.
- Následne pretlačíme zemiaky zemiakovým lisom na kašu.
- Pridáme vajíčka, soľ a postupne pridávame múku. Miesime až vznikne vláčne, ale ešte mierne lepivé cesto. Cesto musí ostať lepivé aby neskôr ňoky boli nadýchané, pridaním príliš veľa múky by ostali tvrdé.
- Pomúčime si pracovnú dosku a cesto rozdelíme na 6 kusov.
- Každý kus potom vygúľame na šúľec a ten rozrežeme na ca 1 cm hrubé kúsky.
- Potom v rukách z kúskov vyformujeme guľky, ktoré kladieme na pomúčený tanier alebo plech. Kdo chce, môze do guliek vtlačiť tvar pomocouu vidličky, ja však najradšej robím guľky bez vzoru.
- Takto pripravené necháme 10 minút schnúť a potom kladieme do vriacej vody.
- Tam varíme 2-3 minúty pokiaľ vyplávajú na povrch. Potom zlejeme z vody.
- Na záver polejeme olejom alebo roztopeným maslom.
- Na omáčku v hrnci zohrejeme maslo a múku. Keď sa spoja, zalejeme studenou vodou alebo vývarom. Dobre roztrepeme a vrátime na sporák,
- Potom prilejeme smotanu a dochutíme soľou, korením a bylinkami. Necháme za miešania zovrieť.
- Potom už len pridáme syr a necháme krátko roztopiť.
Ak aj vy často máte dilemu čo navariť bezmäsito a nechcete hneď siahnúť po sladkých pokrmoch ako palacinky, či buchty, tak táto Zbierka receptov vás určite inšpiruje.
Nájdete tu 25 chutných slaných bezmäsitých receptov na každodenné varenie.
Zakúpte si túto E-knihu za symbolickú sumu tu.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.