U nás doma bola diskusia, aký je rozdiel medzi perkeltom a paprikášom? Raz mi niekdo povedal, že v paprikáši je aj smotana, v perkelte nie. Tak kdožvie, či je to pravda. Každopádne u nás doma bolo toto jedlo klasika, najmä servírované s jednoduchými haluškami z hrubej múky.
Suroviny na halušky:
- 500g hrubej múky
- 1čl soli
- 2 vajíčka
- ca. 200ml vlažnej vody
- 1,5l vody +1Pl soli na varenie
Suroviny na paprikáš:
- ca. 500g kuracieho mäsa (najlepšie stehno)
- 1 veľká cibuľa
- 1čl papriky (sladkej alebo štipľavej)
- 1,5Pl hl. múky
- 500ml vody
- soľ, čierne korenie
- 100ml šľahačkovej smotany
- 2Pl múky + 50ml vody na zátrepku
Postup:
- Začneme prípravou paprikáša. Na to do hrnca dáme na oleji smažiť cibuľku na oleji. Keď je zlatistá poprášime paprikou a zelejeme vodou.
- Pridáme kuracie kusy, osolíme a prikryté varíme asi 30-40 minút.
- Potom mäso vyberieme, necháme ho mierne vychladnúť a odoberieme z neho kožu aj kosti. Takto pripravené mäso vrátime do hrnca k šťave.
- Prilejeme smotanu. Na zátrepku rozmiešame múku aj vodu a prilejeme takisto do hrnca. Dobre premiešame a už len necháme zovrieť.
- Na halušky v miske zmiešame múku, vajíčka, soľ a postupne pridávame vodu.
- Miešame až vznikne tuhšie cesto. To necháme aspoň 10 minút oddychovať.
- Medzitým si v hrci necháme zovrieť vodu a tú potom osolíme.
- Cez halúškovač tvarujeme z cesta halušky a necháme ich variť ca. 2-3 minúty až vyplávajú na povrch.
- Zlejeme z vody a potom polejeme olejom alebo polejeme roztopeným maslom a premiešame.
Začína sa leto a s ním aj oslavy v záhrade a grilovačky. Ak hľadáte inšpiráciu na prílohy ku grilovaniu, či ľahké chutné šaláty, tak sa nezabudnite prihlásiť na odber môjho newslettru a dostanete odomňa túto e-kuchársku knihu s mnohými chutnými receptami ZADARMO.
Tu- Prihlásenie na newslettru pomocou môjho kontaktného formulára.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.