Poznáte dulu? Už ste ju skúsili aj spracovať? Je veľmi bohatá na pektín, ktorý sa uvoľnuje počas varenia a dodáva jej krásne krémovitú konzistenciu. Preto sa najčastejšie využíva pri príprave marmelád či želé, ale výborne sa hodí aj na prípravu koláčov. Tento koláč má krásnu šťavnatú plnku plnú zimných aróm od škorice a klinčekov. Alternatívne môžete namiesto duly využiť aj hrušku, či jablko
Suroviny na cesto:
- 300g hl.múky
- 200g pr. Cukru
- 100g masla izbovej teploty
- 1 vajíčko
Suroviny na plnku:
- 1kg duly (alebo hrušiek či jabĺk)
- 50g kr. cukru
- 50ml vody
- 1 celá škorica, 2-3 klinčeky
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 žĺtko
- 30g kukuričnej polenty prípadne detskej krupice
- 50g orechov alebo ovsených vločiek
- (šľahačková smotana, mandľové plátky)
Postup:
- Múku zmiešame s cukrom, maslom a vajíčkom. Miesime rukamy až vznikne hladké cesto.
- Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a vložíme na 20minút do chladničky.
- Zatiaľ si pripavíme plnku. Na to dulu ošúpeme a pokrájame na drobné kocky, ktoré dáme do hrnca. Pridáme 20ml vody, cukor, škoricu a klinčeky a necháme 20 minút variť do mäkka.
- V zvyšnej vode si zmiešame žĺtko a polentu /krupicu a keď je dula mäkká, prilejeme zmes do hrnca a 1 minútu za miešania povaríme až vznikne kašovitá zmes. Necháme vychladnúť.
- Po odstáti cesto rozvaľkáme na veľkosť našej formy na pečenie medzi 2 papiermi na pečenie.
- Formu vymastíme, cesto preklopíme do formy a rovnomerne ho rozložíme. Okraje cesta zrežeme. Na spodok cesta rovnomerne posypeme postrúhané orechy alebo ovsené vločky.
- Keď je plnka vlažná nalejeme ich do pripraveného cesta a dáme piecť pri 170C na ca. 30 minút až je vonkajšie cesto zlatisté a plnka stuhnutá.
- Po vychladnutí môžeme naniesť na hotový koláč vyšľahanú šľahačkovú smotanu a posypeme mandľami (môžeme vynechať) a servírovať.
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.