Lístkové cesto si snáď každý kúpil už hotové ale nie je ťažké ho ani pripraviť dom. Základom sú 2 rôzne cestá, ktoré sa rovnako ako pri pľundrovanom ceste viackrát prekladajú aby vznikla tá správna konzistencia. Ja som pripravila tentoraz opäť ako recept bez váženia.
Na 1. cesto potrebujete:
- 1 šálka hl. múky (300ml)
- 1 balenie studeného masla (250g)
Na 2. cesto potrebujete:
- 2 šálky múky
- 1 žĺtok
- 1/2čl soli
- 2čl octu
- ca. 2/3 šálky vlažnej vody
Postup:
Maslo (je dôležité aby bolo studené, inak sa s ním ťažko robiť) premiešame s múkou a pomocou rúk cesto tak dlho miesime až sa obe položky spoja. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho chladnúť.
Medzitým v miske zmiešame múku so žĺtkom, soľou, octom a postupne pridávame vodu. Po každom pridaní vody najskôr spolu premiesime. Toto opakujeme až vznikne nelepivé elastické cesto. To takisto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme aspoň 1/h hodiny chladiť.
Potom na dobre pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme obe cestá osobitne na obdĺžnik a do stredu druhého cesta vložíme prvé, maslové cesto. Druhé cesto zo všetkých strán preložíme na maslové cesto až vznikne malý obdĺžnik. Toto cesto potom rozvaľkáme na veľký obdĺžnik, opäť poskladáme a opäť rozgúľame.
Postup celkovo zopakujeme 3-4 krát. Vďaka prekladaniu sa vytvoria v ceste rôzne vrstvy, ktoré sú v lístkovom ceste dôležité.
Ďalej potom spracovať podľa želaného receptu. Napríklad naplniť špenátovou plnkou a vytvoriť slané pohostenie.
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Pingback: Špenátové trojuholníky z lístkového cesta – Recepis.sk