Grenadír alebo grenadírsky pochod je klasické bezmäsité jedlo, ktoré sa pripravovalo u nás najmä počas piatku, keď sa držal bezmäsitý pôst. Na prípravu môžete použiť tiež zvyšky uvarených zemiakov a tak ich chutne spotrebovať.
Cestoviny fliačky, ktoré sa do tohto pokrmu pridávajú sa už medzičasom dajú kúpiť aj v obchode, ale mne chutia najmä tie domáce pripravené tak, ako ich robila moja mama. Ich príprava si vyžaduje len pár minút ale chuť je úplne iná ako pri kupovaných.
Suroviny:
- 5-6 väčších zemiakov
- 1 kuchynská cibuľa
- 2 šálky uvarených fliačkov
- Soľ, čierne korenie
- 1/2 PL červenej papriky
- 1 PL oleja

Postup:
- Ak zemiaky uvarené nemáme tak začneme tým, že ich dáme do hrnca, zalejeme vodou a necháme zovrieť.
- Potom varíme 20 minút do mäkka, zcedíme, necháme vychladnúť a ošúpeme.
- Potom ich pokrájame na kocky a odložíme stranou.
- Cestoviny fliačky (buď domáce alebo kupované) necháme variť v osolenej vode do mäkka, potom ich zlejeme a odložíme stranou.
- Cibuľu pokrájame na kocky, dáme do panvice spolu s olejom a pomaly pražíme na nízskom ohni 10 minút.
- Potom pridáme uvarené fliačky a necháme ich s cibuľou ešte 5 minút za opčastného miešania pražiť.
- Potom pridáme zemiaky a všetko posypeme červenou paprikou a okoreníme soľou a čiernym korením.
- Potom dobre premiešame.
- Ako príloha sa u nás podávali kyslé uhorky.
Pozrite si aj ďaľšie inšpirácie na bezmäsité hlavné jedlá..
-
Jahodové tartaletky – recept
Jahody možno si vychnutnať na toľko možných spôsobov ale jeden z najčerstvejších využití je do ovocných koláčov či tarte, v tomto prípadne v malej verzii teda tartaletky.
-
Nebeské ríbezľové kocky, hrnčekový recept
Tento zákusok je presne taký, ako hovorí nadpis – nebeský. Šťavnaté maslové cesto a k tomu mierne kyslasté ríbezle a biela obláčiková bielková pena na vrchu. Vskutku skvelá kombinácia, ktorá vám učaruje.
-
Pravý nemecký guláš
Guláš je pripravovaný na množstvo rôznych spôsobov. Tento je typický pre ten Nemecký kraj v ktorom žijem. Základ jeho chuti tvorí veľa cibule, rajčinový pretlak a dlhé dusenie. Výbornou prílohou je domáca knedľa či kyslá kapusta.
Pingback: recepis.sk - keď tradície chutia