Grenadír alebo grenadírsky pochod je klasické bezmäsité jedlo, ktoré sa pripravovalo u nás najmä počas piatku, keď sa držal bezmäsitý pôst. Na prípravu môžete použiť tiež zvyšky uvarených zemiakov a tak ich chutne spotrebovať.
Cestoviny fliačky, ktoré sa do tohto pokrmu pridávajú sa už medzičasom dajú kúpiť aj v obchode, ale mne chutia najmä tie domáce pripravené tak, ako ich robila moja mama. Ich príprava si vyžaduje len pár minút ale chuť je úplne iná ako pri kupovaných.
Suroviny:
- 5-6 väčších zemiakov
- 1 kuchynská cibuľa
- 2 šálky uvarených fliačkov
- Soľ, čierne korenie
- 1/2 PL červenej papriky
- 1 PL oleja
Postup:
- Ak zemiaky uvarené nemáme tak začneme tým, že ich dáme do hrnca, zalejeme vodou a necháme zovrieť.
- Potom varíme 20 minút do mäkka, zcedíme, necháme vychladnúť a ošúpeme.
- Potom ich pokrájame na kocky a odložíme stranou.
- Cestoviny fliačky (buď domáce alebo kupované) necháme variť v osolenej vode do mäkka, potom ich zlejeme a odložíme stranou.
- Cibuľu pokrájame na kocky, dáme do panvice spolu s olejom a pomaly pražíme na nízskom ohni 10 minút.
- Potom pridáme uvarené fliačky a necháme ich s cibuľou ešte 5 minút za opčastného miešania pražiť.
- Potom pridáme zemiaky a všetko posypeme červenou paprikou a okoreníme soľou a čiernym korením.
- Potom dobre premiešame.
- Ako príloha sa u nás podávali kyslé uhorky.
Pozrite si aj ďaľšie inšpirácie na bezmäsité hlavné jedlá..
Nová Kniha plná vianočných receptov
Len máloktoré obdobie je pre rodinu tak čarovné ako obdobie Vianoc. A to už nieje vôbec tak ďaleko, už len mesiac a môžeme si vychutnať tento čas. Pritom je zaujímavé ako rôzne sa rodiny organizujú pri pečení koláčikov. Niektoré začínajú vypekať hneď na prvý advent, iné si to podelia a […]
Hrnčeková čokoládová bábovka – krok za krokom
Tento základný recept je pre mňa super dezert keď nám chcem vykúzliť rýchlo nadýchanú bábovku.
Torta pre malé princezné
Zaručene to poznáte, keď majú dievčatá narodeniny, majú väčšinou veľmi presnú predstavu o tom, ako bude všetko dekorované a akú tortu si želajú. Už sme prešli obdobím Torty v tvaroch jednorožcov a dopracovali sa k cukríkovej ružovej torte (hlavne, že ružová a veľa cukríkov). Ak aj vy máte doma malé […]
Zamatové nepečené vanilkové rezy
Tieto vanilkové rezy sú skvelou kombináciou mäkučkých lievancov, ktoré nahrádzajú cesto, aromatickej vanilkovej plnky a k tomu nadýchanej lahodnej šľahačky. Skvelé rezy aj pre začiatočníkov v kuchyni.
Pingback: recepis.sk - keď tradície chutia