Táto pochúťka má svôj pôvod v krajínách orientu kde ju možno nájsť v mnohých variantách – s mäsovou plnkou, syrovou, špenátovou, atď. U nás sa osvedčila plnka z hovädzieho mletého mäsa a zeleniny.
Jump to RecipeSuroviny na cesto:
- 500g hladkej múky
- ½ kocky črstvého droždia -20g
- 1/2 PL soli
- 1PL oliv. Oleja
- 100ml (rastlinného) mlieka
- Mierne teplá voda (ca.50ml)
- 1žĺtko na potretie
Suroviny na plnku:
- 100g hov. Mletého mäsa
- 1 cibuľa
- 2-3 rajčiny bez šupky
- 2-3PL rajčinového pretlaku
- 1PL paprikovej pasty (napr.samba olek)
- 1 červená paprika
- Petržlenová vňať
- Korenie – soľ, čiere korenie, sušené čili, sumak (orientálne korenie, kdo nemá vynechá), 1čl sladkej červenej papriky
Postup:
- Najskôr si pripravíme kvások. Na to rozdrobíme do misky kvasice, posypeme ich cukrom, premiešame a necháme takto 5 minút oddychovať až sa kvasnice premenia na tekutinu.
- Múku zmiešame s kváskom.
- Pridáme soľ, olej, mlieko a postupne pridávame vodu.
- Cesto miesime aspoň 10 minút až nám vznikne elastické cesto, ktoré sa nelepí.
- Potom cesto prikryjeme a necháme ho pol hodinu na teplom mieste prikryté nakysnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku. Upozorňujem, že mäso sa dáva do plnky surové.
- Na plnku rozmixujeme na drobno cibuľu, rajčiny a papriku. Zmes dáme do sítka a necháme aspoň 10minút postáť, aby odtiekla prebytočná tekutina z rajčín.
- Potom pridáme mleté mäso, rajčinový a paprikový pretlak, korenie a pokrájaný petržlen a všetko dobre premiešame.
- Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vygúľame do vaľca a ten rozdelíme na 16 rovnakých dielov.
- Každý diel cesta potom valčekom vytvarujeme do pozdĺžneho tvaru. Potom z oboch strán pomocou prstov cesto založíme a vytvoríme kraj (p.obrázok). Vznikne tak tvar lodičky.
- Takto pripravené cesto preniesieme na plech.
- Potom medzeru naplníme 1 polievkovú lyžicu plnky.
- Okraje lodičiek potrieme ešte žĺtkom. Na jeden plech sa zmestí 8ks. Prolryté necháme ešte 20 minút pokysnúť.
- Pide pri 200°C pečieme ca. 20 minút do zlatista.
- Idálnou prílohou je čerstvý šalát.
Pozrite si tiež bezmäsitú variantu tohto receptu so špenátovou plnkou.
Kurací vývar s pretlakom a Orzo
Kurací vývar je všeliek avšak nie na celom svete sa pripravuje rovnako. Táto obmena klasického vývaru s rajčinovým pretlakom a orzom je z Orientu a takisto chutí výborne. Ak sa vám zachcelo trochu obmeny pri klasickom vývare, tak veľmi odporúčam vyskúšať, táto polievka je skvelá a naozaj človek vzpruží. Prečítajte […]
10 rôznych spôsobov prípravy kuracích pŕs, vrátane teploty, času a tipov
Kuracie prsia sú klasikou rýchlej kuchyni, avšak len za to, že sú rýchlo pripravené neznamená, že ich príprava je úplne triviálna. Už pár minút naviac v panvici či v trúbe a kuracie prsia budú chutiť ako podrážka, suché a bez šťavy. Opečiete ich príliš zprudka, budú zvonku prepečené a zvnútra […]
Lahodný hrnčenkový mrkvový koláč s vlašskými orechmi
Tento koláč je fantastickým zákuskom na privítanie jari. Mrkva v koláči dodá skvelú vláčnosť a farebnosť. Okrem toho recept bez váženia, takže vám postačí hrnček s objemom 250ml.