Lokše sú výborná pochúťka, ktorú možno si vychnutnať či už na slano alebo sladko. Popravde, také čerstvé lokše, dobre omastené chutia výborne aj bez plnky, len tak. Na mastenie sa tradične používa masť, ale aj maslo poslúži a chutí výborne.
Na prípravu sa hodia akékoľvek uvarené zemiaky či zvyšky zemiakovej kaše. Ak použijete už osolené zemiaky či kašu, tak netreba dosolovať, inak odporúčam prisoliť.
Tradične sa pečú tiež bez oleja na panvici, ja osobne však v tom nevidým zmysel, nakoľko sa na záver tak či tak lokše mastia, takže pomažem aj panvicu a neskôr lokšu maslom a chutia tak výborne.
Suroviny na 5 lokší:
- 300g uvarených zemiakov alebo zemiakovej kaše
- 280g hladkej alebo polohrubej múky
- 30g masla
- (1čl soli)

Postup:
- Uvarené zemiaky (bez vody) rozmágame na hladkú kašu. Postupne pridávame múku a miesime až vznikne hladké cesto.
- Ak sme zemiaky nedosolili, tak osolíme cesto.
- Panvicu si nahrejeme a potrieme olejom alebo maslom pomocou pierka.
- Cesto rozdelíme na 5 dielov a pomocou valčeka na pomúčenej doske vyrobíme 5 placiek- lokší.
- Lokše opekáme z oboch strán na panvici po dobu ca. 2 minúty.
- Keď sa nám lokša z jednej strany opiekla, otočíme ju a opečenú časť potrieme roztopeným maslom.
- Takto pripravené lokše ukladňujeme najlepšie v uzavretej nádobe aby nám nevyschli.
možné servírovanie
Ja osobne mám veľmi rada lokše na sladko pomazané slivkovým lekvárom a posypané čerstvo pomletým makom.
Tento recept patrí do kategórie – bezmäsité recepty, recepty do 15 minút
Pripravte si doma výživný a zeleninový bujón, ktorý vydrží mesiace
Domáci zeleninový bujón je skvelou alternatívou k priemyselným kockám – je bez konzervantov, umelých prísad a plný prírodnej chuti. Vďaka správnemu spôsobu prípravy a skladovania si môžete dopriať zdravý a aromatický základ do polievok, omáčok či rizota aj niekoľko mesiacov. Na prípravu bujónu použite koreňovú zeleninu, ako sú mrkva, zeler, […]
Proteínové žemličky bez kysnutia a bez váženia
Ak chcete rýchlo upiecť domáce pečivo a k tomu ešte bohaté na proteín, tak tento recept je skvelou voľbou. Ako zdroj prírodného proteínu spracováva cottage cheese a ďaľšie mliečne produkty. Super rýchle a krásne chrumkavé, určite si na ních pochutí celá rodina.
Lahodný zemiakový šalát so zálievkou z kyslej smotany
Tento šalát som raz vyrábala keď som v celej domácnosti nenašla ani kvapku majonézy a všetkým tak veľmi chutil že som ho musela odvtedy pripraviť už viackrát. Dúfam, že zachutí aj vám.