Ako pripraviť karamel- základný recept

Ako pripraviť karamel- základný recept

Máte radi karamel ale bojíte sa ho pripraviť doma? Alebo ste už skúšali karamel pripraviť a nepodarilo sa? Aj ja som potrebovala čas pokiaľ som si osvojila zopár základných techník vďaka ktorým som sa naučila, ako pripraviť karamel.

Ako sa hovorí, niekedy je lepšie raz vidieť ako 5-krát počuť, tak som pripravila aj video s detailným postupom. Poteším sa, keď si domáci karamel skúsite pripraviť aj vy doma a podelíte sa o svoju skúsenosť.

čím viac masla pridáte, o to hustejšia poleva vám vznikne

pri tekutej karamelovej poleve vám stačí 50g, pri poleve, čo netečie napríklad na cheesecake treba 100g

Suroviny

  • 4 PL kryštáľového cukru
  • 1 PL vody
  • 100 ml šľahačky (rastlinnej šľahačky)
  • 50-100g masla/ margarínu
  • (1čl ryžového alebo agáve sirupu)

Postup:

  • Začneme tým, že suchý hrniec dáme na sporák a vložíme doňho cukor. Kdo chce môže tiež pridať ryžový či agáve sirup.
  • Začneme nahrievať na strednej teplote. Cukor sa postupne začne topiť. Počas topenia ho krúživými pohybmi hrnca udžujte v pohybe aby sa topil rovnomerne.
  • Medzitým si nahrejeme v inom hrnci šľahačku a maslo.
  • Akonáhle dostane cukor hnedastú, jantárovú farbu, prilejeme doňho maslo so šľahačkou a hneď začneme miešať. Takisto znížime teplotu varenia na minimum.
  • Za miešania povaríme ešte asi 3-5 minút, až sa celý cukor kompletne roztopí a premení do lahodnej, karamelovej polevy.

Pravidlá na prípravu v skratke

Takto sa vám karamel zaručene podarí – rady a triky.

Slaný karamel

Chcete si pripraviť slaný karamel? Žiaden problém. Proste len zamente maslo za maslo s obsahom soli a postupujte ďalej podľa základného receptu.

  • Pečené zemiaky na masle, ktoré zvládne každý

    Pečené zemiaky na masle, ktoré zvládne každý

    Tieto zemiaky sú asi to najjednoduchšie jedlo, ktorého príprava vám nezaberie ani 5 minút, zvyšok práce prevezme trúba. Na osobu počítam väčšinou s 2 veľkými zemiakmi (pre deti stačí 1 veľký zemiak) Chcete sa dozvedieť viac o rôznych druhov zemiakov? Prečítajte si tu


  • Ako uskladniť koláč, cheesecake, zákusky či iné sladké dobroty

    Ako uskladniť koláč, cheesecake, zákusky či iné sladké dobroty

    Kdo doma pečie to určite pozná, niekedy sa nám upečené dobroty doslova míňajú pred očami a inokedy to ide pomalšie a poostávajú mnohé zvyšky. A to už ani nehovorím o oslavách, kedy sa len málokedy dokáže presne odhadnúť rámec toho, koľko napiecť a tak poostávajú zvyšky, ktoré ju treba ďalej […]


  • Pavlova roláda s čučoriedkami

    Pavlova roláda s čučoriedkami

    Máte radi pavlovu tortu? Tak počkajte pokiaľ vyskúšate túto roládu, sa zaľúbite :). Takto sa vám pavlova torta zaručene podarí Prečítajte si tu


3 komentáre

  1. Pingback: recepis.sk - keď tradície chutia

  2. Pingback: Hrnčekový otočený koláč s broskyňami, marhuľami a makom - recepis.sk - Keď tradície chutia

  3. Pingback: Skvelé nepečené rezy pre deti z cerálii, salka a karamelu - recepis.sk - Keď tradície chutia

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*