Hľadáte recept na rýchly karamel či už ako plnku do palaciniek, múčnikov alebo do koláčov?
Tento karamel je vyrobený zo sušených ďatlí, ktoré majú nádhernú karamelovú chuť, arómu a dokonca aj farbu. Pripravené do krému je rozdiel s “pravým” karamelom naozaj veľmi malý.
Túto zdravú variantu bez cukru a dokonca aj bez varenia odporúčam vyskúšať.
Suroviny:
- 10-12 ks šťavnatých ďatlí
- Horúca voda (ca.50ml)
- (Prípradne ďatlový alebo agave sirup)
Postup:
- Vodu zohrejeme.
- Ďatle (bez jadierok) vložíme do misky, zalejeme horúcou vodou a necháme 2-3 hodiny oddychovať.
- Potom vodu zlejeme (ďatle ale nezmýkame, mali by ostať vlhké).
- Ďatle vložíme do vysokej misky a pomocou ponorného mixéra ich rozmixujeme na hladkú kašu.
- Kdo chce, môže vzniknutú zmes dochutiť ešte ďatlovým alebo agave sirupom.
- Dochutenie môžeme ale aj úplne vynechať, nakoľko vzniknutá zmes je pekne sladká.
Pozri napríklad recept na tento chutný francúzsky jablkový koláč, v ktorom sa tento chutný karamel spracováva – https://recepis.sk/2022/02/27/galette-recept-bez-vajec-vegan/
Pingback: Jablková galette, recept bez vajec (vegan) - recepis.sk
Pingback: Apple galette with caramel, vegan recipe - recepis
Pingback: Recept na jablkové lievance (bez vajec) - recepis.sk