jednoduchy recept vegan lahodna vyborna koprova omacka ako urobit

Recept na lahodnú kôprovú omáčku (aj vegánska verzia)

Táto výborná kôprová omáčka sa hodí k pečenému alebo dusenému mäsu. Skvelo chutí ale aj bez mäsa s čerstvou knedľou, či už klasickou kysnutou alebo so zemiakovými knedlíkmi. Jednoduchý recept na tradičnú slovenskú omáčku. Tentoraz aj s alternatívnymi surovinami pre vegánsku verziu tejto omáčky.

Recept na zemiakové knedlíky nájdete tu-https://recepis.sk/2021/04/11/zemiakove-knedliky-v-sampinonovej-omacke/

Suroviny:

  • 2 PL múky
  • 2 PL masla alebo margarínu
  • 250ml vody/ vývaru
  • 200 ml sladkej smotany (alternatívne pre vegan – vegánsku rastlinnu smotanu)
  • Za šálku posekaného čerstvého kôpru
  • 1 čl cukru
  • 1 PL octu
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

  • Vo vysokom hrnci krátko opražíme za 2 kopcovité lyžice hladkej múky spolu s 2 PL masla alebo margarínu ako aj pár kvapkami oleja.
  • Keď sa maslo s múkou pekne spojí, zalejeme 250 ml vody alebo kdo má pridá vlažný vývar (nesmie byť horúci inak by sa zápražka sekla).
  • Miešame mimo ohňa, až zaniknú hrudky.
  • Potom prilejeme smotanu na varenie a dochutíme soľou.
  • Vrátime na oheň a za častého miešania necháme zovrieť.
  • Medzitým očistíme kôpor a odstránime stonky.
  • Kôpor pokrájame nožom na drobno a potom pridáme k omáčke. Krátko spolu povaríme.
  • Na záver dochutíme omáčku octom, cukrom, soľou a ja osobne pridávam pre lepšiu chuť aj za 1čl horčice.

Recept na kysnutú knedľu ako od babičky nájdete tu- https://recepis.sk/2019/03/17/zakladne-cesto-na-parenu-knedlu/

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.