Táto výborná kôprová omáčka sa hodí k pečenému alebo dusenému mäsu. Skvelo chutí ale aj bez mäsa s čerstvou knedľou, či už klasickou kysnutou alebo so zemiakovými knedlíkmi. Jednoduchý recept na tradičnú slovenskú omáčku. Tentoraz aj s alternatívnymi surovinami pre vegánsku verziu tejto omáčky.
Recept na zemiakové knedlíky nájdete tu-https://recepis.sk/2021/04/11/zemiakove-knedliky-v-sampinonovej-omacke/
Suroviny:
- 2 PL múky
- 2 PL masla alebo margarínu
- 250ml vody/ vývaru
- 200 ml sladkej smotany (alternatívne pre vegan – vegánsku rastlinnu smotanu)
- Za šálku posekaného čerstvého kôpru
- 1 čl cukru
- 1 PL octu
- Soľ, čierne korenie

Postup:
- Vo vysokom hrnci krátko opražíme za 2 kopcovité lyžice hladkej múky spolu s 2 PL masla alebo margarínu ako aj pár kvapkami oleja.
- Keď sa maslo s múkou pekne spojí, zalejeme 250 ml vody alebo kdo má pridá vlažný vývar (nesmie byť horúci inak by sa zápražka sekla).
- Miešame mimo ohňa, až zaniknú hrudky.
- Potom prilejeme smotanu na varenie a dochutíme soľou.
- Vrátime na oheň a za častého miešania necháme zovrieť.
- Medzitým očistíme kôpor a odstránime stonky.
- Kôpor pokrájame nožom na drobno a potom pridáme k omáčke. Krátko spolu povaríme.
- Na záver dochutíme omáčku octom, cukrom, soľou a ja osobne pridávam pre lepšiu chuť aj za 1čl horčice.
Recept na kysnutú knedľu ako od babičky nájdete tu- https://recepis.sk/2019/03/17/zakladne-cesto-na-parenu-knedlu/