Výborné chrumkavé placky z cukiny, ktoré sa zaobídu celkom bez múky.
Potrebujete:
- 2 veľké cukina
- 4 väčšie zemiaky
- 1 vajíčko
- 20g postrúhaného parmezánu
- 2PL zemiakového škrobu
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie
- vňať (petržlen alebo pažítka, prípadne jarná cibuľka)
- sušený majorán
Postup:
- Cuketu postrúhame aj so šupkou na hrubo a posypeme 1PL soli. Odložíme stranou a necháme 10 minút sa vypotiť.
- Takisto zemiaky postrúhame do misky, tentoraz na jemno.
- Na ďalšie spracovanie je veľmi dôležité, aby zelenina bola čo najsuchšia. Preto zemiaky dôkladne zbavíme tekutiny a na záver ich ešte krátko zamotáme do kuchynskej utierky, ktorá ich zbaví nadbytočnej vlhkosti.
- Takisto postupujeme pri cukete. Vytlačíme rukami tekutinu a potom dosušíme utierkou. Pridáme k zemiakom do misky.
- Ďalej pridáme k zelenine vajíčko, parmezán, škrob a pretlačené cesnakové strúčiky. Okrem toho pridáme čierne korenie, majorán a na jemno pokrájanú vňať podľa chuti. Dobre premiešame. Ak treba dochutíme soľou i keď soľ sa už nachádza v cukine a parmezáne, takže väčšinou netreba.
- Panvicu nahrejeme, keď je vrelá pridáme trochu oleja, oheň stlmíme a zo zmesi tvarujeme placky. Je dôležité ich nechať pomaly piecť, a nehýbať nimi zbytočne. Z jednej strany opekáme ca. 8 minút do chrumkava, potom placku otočíme a ešte 5 minút opečieme aj druhú stranu.
- U nás doma jeme placky s dipom z kyslej smotany (smotana + soľ + cesnak) a zeleninovým šalátom.
Pingback: Cuketové soté s mletým mäsom, rýchly recept - recepis.sk