Tento pokrm je typický pre nemecký región. Tam sa pripravujú knedlíky v rôznych prevedeniach, ktoré sú buď podávané ako príloha alebo s plnohodnotou omáčkou ako hlavný pokrm. Kdo chce, môže pri omáčke šunku/slaninu vynechať a pripraviť tak bezmäsitý nenáročný sýty obed.
Na knedlíky potrebujte:
- 1/2kg zemiakov/zwmiakovej kaše
- 1 vajíčko
- Soľ
- 1pl masla
- Zemiakový škrob (ca.50g)
Na omáčku potrebujete:
- 2Pl masla
- 2PL hl. múky
- 30g šunky/slaniny
- 6-8ks šampiňónov alebo iných drobných hríbikov
- 100ml vývaru
- 200ml sladkej šľahačkovej smotany
- 1čl octu
- soľ, čierne korenie, bylinky (petrženová vňať, pažítka)
Recept na knedlíky nájdete tu -https://recepis.sk/2018/10/11/dusene-hovadzie-maso-s-kyslou-kapustou-omackou-z-vyvaru-a-zemiakovymi-knedlikmi/
Postup:
- Najskôr si podľa základného receptu pripravíme knedlíky a necháme tieto v osolenej vode variť ca. 15 minút.
- Medzitým si pripravíme omáčku. Na to vo vysokej panvici roztopíme maslo, pridáme na drobno pokrájanú šunku/slaninu a na plátky pokrájané šampióny a krátko spolu popražíme až pokiaľ šunka aj šampiňóny dostanú zlatistú farbu.
- Posypeme múkou a odoberieme z ohňa. Zalejem vývarom a dobre rozmiešame aby zanikli prípadné hrudky. Prilejeme smotanu.
- Potom vrátime na oheň a za stáleho miešania zohrejeme až sa omáčka pekne zahustí.
- Na záver dochutíme octom a pridáme na drobno posekané bylinky.
- Pri servírovaní polejeme knedlíky výdatne omáčkou, tak aby v nej doslova plávali.
Pingback: Recept na lahodnú kôprovú omáčku - recepis.sk