Tento recept má svôj pôvod v Dánsku, kde sa tradične pripravuje počas vianoc. Inšpirovaná jedným receptom som vyrobila tieto bezlepkové vianočné štangle, ktoré sú krásne mäkkučké.
Potrebujete:
- 1 balenie marcipánu (250g)
- 100g práškového cukru
- 1 štipka soli
- 1 bielok
- 6PL kukuričného škrobu
- kôra z citrónu
- Citrónová šťava+100g pr. Cukru na polevu
Postup:
- Marcipánovú zmes dáme do misky spolu s práškovým cukrom a bielkom.
- Pridéme soľ, citrónovú kôru a škrob a všetko spolu vymiesime na hladké cesto.
- To zabalíme do potravinovej fólie a nechať aspoň hodinu v chlade oddychovať.
- Potom pracovnú dosku poprášime práškovým cukrom a cesto vygúľame do valca. Ten rozrežeme na rovnako veľké diely hrubé ca. 0,5cm.
- Každý diel potom pregúľame v rukách a vytvarujeme ho do šúlca či iného podlhovastého tvaru.
- Položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme pri 180° ca. 10min piect.
- Práškový cukor preosieme cez sítko, pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a vymiesime pevnejšiu polevu konzistenciou pripomínajúcu kašu.
- Polevu dáme do cukrárenského vrecka a na vychladnuté pečivo nanesieme pruhy.