kuraci vyvar zakladny recept z tlakoveho hrnca

Silný domáci kurací vývar z tlakového hrnca

Kurací vývar u nás doma nikdy v nedeľu nesmel chýbať na sviatočnom stole. Mama ho vždy varila v tlakovom hrnci, ráno postavila na sporák a až do obeda sa pomaly varil a šíril celým bytom aromatickú vôňu, ktorú si dodnes spájam s nedeľným obedom.

Domáci vývar neslúžil však len ako predjedlo ale aj ako liek, najmä pri črevných ochoreniach, či pri ochoreniach s oslabenou imunitou (nachladnutie, chrípka). Keď dostali z domáce silného vývaru, hneď sa nám polepšilo.

Optimálne sú na vývar vhodné kusy kurčaťa, ktoré sú z tmavého mäsa (stehno, nohy, krk, chrbát) a najlepšie s kosťou nakoľko vyvarené kosti vylučujú želatíu, ktorá je takisto nášmu telu prospešná.

Suroviny:

  • 1kg kuracieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 5-6ks mrkva
  • 1 menší celer,
  • 1 kaleráb
  • 1 petržlen
  • 5-6 zemiakov
  • 1 pór
  • 1ks cesnak (aspoň 1 strúčik)
  • 1 červená papriku
  • soľ, čierne korenie, rasca petržlenová vňať

okrem toho:

list kelu/ kalerábu/ petržlenová vňať/ zelerová vňať a vňať ligurčeka.

Postup:

  • Ca. 1kg kuracie mäsa umyjeme a očistíme od prípadných nečistout (perie atď.), koža môže ostať, treba ju len umyť.
  • Zeleninu očistíme a pokrájame na väčšie kusy.
  • Okrem zeleniny sa u nás pridávali do polievky aj aromatické vňate a listy podľa sezóny – list kelu/ kalerábu/ petržlenová vňať/ zelerová vňať a vňať ligurčeka. Vňať sa po varení vyberála a vyhadzovala.
  • Mäso, zeleninu a vňať pridáme do hrnca, zalejem vodou (podľa veľkosti tlakového hrnca ca. 1,5-2l), okoreníme soľou, celým čierným korením, 1-2 bobkovým listom ako aj drtenou rascou.
  • Potom tlakový hrnciek uzavrieme, privedieme do varu (až začne hrniec pišťať) a potom oheň stlm=ime na najnižšiu teplotu a takto nehcáme vývar 3-5hodiny pomaly variť.
  • Pred otvorením tlakového hrnca, oheň najskôr vypnneme, hrniec odstavíme z tepla a nechať aspoň 10-15min. chladnúť predtým než sa otvorí dekel. Inak hrozí riziko popálenia, prípadne sa môže polievka pod tlakom vyliať z hrnca.
  • Pred servírovaním scedíme polievku cez husté sítko, poprípadne dochutíme ju ešte soľou
  • Polievku servírujeme s cestovinovými niťovkami a zeleninou z polievky.

Môj tip – Cestoviny uvariť osobitne a nevložiť do polievky ale len do taniera. To predĺži trvácnosť polievky. Moja mama tiež rada pridávala do kuracieho vývaru buď 1 hovädziu kosť alebo kačacie mäso, bol z toho fantastický aromatický vývar.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*