Táto omáčka je základom väčšiny bielych omáčok. Či už pridaním syru vyrobiť z bešamelu syrovú omáčku, kôprom a octom chutnú kôprovú omáčku, či pridaním rajčinovej šťavy vyrobiť rajčinovú omáčku. Čistý bešamel sa zvykne využívať najmä pri príprave domácej lasagne alebo zapečených pokrmov (cestoviny, brokolica, karfiol, atď.).
Postup:
- 3PL Masla zohriať na ohni až sa maslo roztopí.
- Pridať za 3PL hl. múky a krátko spolu popražiť.
- Potom priliať za 500ml mlieka a za stáleho miešania nechať zovrieť. Variť krátko len pokiaľ omáčka dosiahne krémovitú konzistenciu.
- Na záver dochutiť soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom prípadne sušeným cesnakom alebo bylinkami.
Pingback: Špenátové lasagne – Recepis.sk
Pingback: Zemiakový gratin so špenátom a mäsovými guľkami – Recepis.sk