Mliečná ryža

Posted in : Sladké hlavné jedlá, Základné recepty on by : lydia.argilli Značky:,

Mliečnú ryžu si možno pripraviť ako dezert alebo aj hlavný pokrm. Pochúťku možno servírovať s čertvým ovocím, kompótom, či roztopeným maslom a škoricou, vždy chutí výborne.

Na rozdiel od normálnej ryže sa používa ryža podobná risotovej ryži a tá má zopár rozdielov od klasickej ryži:

    null
  • Pri mliečnej ryži sa pouziva specialna ryža, ktorá ma väčšie a plnšie zrniečka
  • Ryža sa nesmie pred použitím umyť, škrob je v tomto pokrme žiadaný
  • Namiesto vody sa varí ryža v mlieku
  • Čas varenia je tiež iný, zatiaľ čo normálna (guľatá)  ryža potrebuje 20min, mličná ryža ca 35-40min.
  • Na mliečnú ryžu je pomer tekutiny k ryži 5:1, pri normálnej ryži 2:1 ( napr. 2 šálky vody na 1 šálku ryže)

Potrebujete:

    null
  • 1 Šálku ryži na mliečnú ryžu
  • 5 šálok mlieka
  • 4PL kr. Cukru
  • Štipka soli
  • 1 vanilkový cukor
  • Kompót/oriešky a rotopené maslo na servírovanie ed0 Me

Postup:

  • Ryžu (neumytú) zaliať 5-násobným množstvom mlieka, pridať cukor, vanilkový cukor a soľ a nechať zovrieť.
  • Potom nezakrytú nechať variť na najnižšom ohni 35min. Po tomto čase by mala byť ryža mäkká ale ešte plávať v troche tekutiny. Ak sa mlieko do ryži vsiaklo, treba trochu priliať.
  • Na záver dať ryžu do servírovacích misiek, nechať vychladnúť, poliať roztopeným maslom a ozdobiť podľa chuti.  
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial