Rýchli a vysoký cheesecake s chutnou chrumkavou vrstvou na vrchu.
Na cesto potrebujete:
- 1 balenie (250g) maslových sušienok
- 125g masla izbovej teploty
Na plnku potrebujete:
- 500g jemného tvarohu
- 250g kyslej smotany
- 80g pr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- Kôra z celého citróna (najlepšie v bio kvalite)
- 1/2 čl Rumová esencia
- 250g jemného krémovitého syra (napr. Lučina)
- 2 vajíčka ading
Na mrveničku potrebujete:
- 1 žĺtko
- 50g masla izbovej teploty
- 50g pr. cukru
Postup:
- Sušienky dať do väčšieho pevného igelitového vrecka a pomocou valčeka na cesto rozmlátiť na jemno. Pridať maslo a spolu vypracovať kompaktnéé lepivé cesto.To dať do vymastenej okrúhlej tortovej formy a pomocou rúk ho rovnomerne roztlačiť po spodku a stranách formy.
- Potom na cesto položiť papier na pečenie, zaťažiť ho hrachom (alebo guľkami na pečenie) a na slepo nechať 15min. pri 180°C piecť.
- Na plnku zmiešať mixérom tvaroh, smotanu, vajíčka a krémovitý syr. Pridať tiež cukor, rumovú esenciu a celú kôru z citróna.
- Na mrveničku dať do nádoby cukor, maslo, žĺtok a múku a pomocou rúk vytvoriť mrvivé cesto. Ja ho zvyknem dať na 5min do mrazničky aby stuhlo a potom ho postrúham hrubým strúhadlom. Dá sa ale aj rozmrviť rukami.
- Po 15min. papier na pečenie s hrachom z koláča odstrániť a na cesto naliať pripravenú plnku. Na vrch potom dať mrveničku a nechať spolu ďaľších ca, 35min. piecť pokiaľ plnka uplne nestuhne a mrvenička nedostane zlatistú farbu.
- Nechať dôkladne vychladnúť až potom krájať a servírovať.