HomeSladké hlavné jedlá Základné cesto na parenú knedlu

Základné cesto na parenú knedlu

Posted in : Sladké hlavné jedlá, Základné recepty on by : lydia.argilli Značky:

Toto cesto sa hodí tak na prípravu kysnutej knedle ako aj parených knedlíkov.

Základne cesto pozostáva z:

  • 1PL kr. Cukru
  • 1kg polohrubej múky
  • 40g čerstvých kvasníc
  • 250ml mlieka izbovej teploty
  • 20g roztopeného masla
  • Ca. 200ml vody izbovej teploty

Postup:

  • Kvasnice rozdrobit, posypať cukrom a zaliať mliekom. Všetko dobre premiešať a 10min. nechať stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Potom kvások zmiešať s múkou a roztopeným maslom a postupne prilievať vodu až vznikne nelepivé cesto. Toto nechať aspoň 10min. miesiť aby sa z múky uvolnil lepok.
  • Potom cesto dať do uzavretej nádoby a nechať 1hod. Na teplom mieste odpočívať pokiaľ cesto narastie do raz takej veľkosti.
  • Cesto potom premiesiť a rozrezať na menšie kusy. Z tých vytvarovať podlhovasté knedle (z horneho množstva ca. 4ks) alebo male knedlíky a tie naplniť potom podľa chute marmeládou alebo ovocím.
  • Ja zvyknem naparovať na veľkom sítku. Na to v širkom hnrci nechať zovrieť vody, sitko pomastiť olejom aby sa naňho knedla neskôr nenalepila a položiť do nej cesto. Potom dať nad pariacu vodu, zakryť pokrievkou a nechať ca. 10-15min. naparovať pokiaľ sa evidetne nezväčší jej veľkosť.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial