U nás doma sa Toffife teší veľkej obľube. Tak som sa rozhodla pripraviť jednoduchý tarte, ktorý má všetky jeho komponenty – orieškovo-čokoládový korpus, karalemovú plnku a nad tým vrstva čokoládovej ganache. Jediné nebezpečie takejto dobroty, človek sa tažko od nej odlepuje, je to dobrota :).
Na Korpus potrebujete:
- 180g hl.múky
- 20g na jemno pomletých mandlí alebo lieskovcov
- 50g pr.cukru
- 1 žĺtok
- 125g masla izbovej teploty
- 3 PL kakaa
Na Karamelovú vrtsvu potrebujete:
- 1 šálku (malú kávovú) cukru
- ½ šálky vody
- 1 balenie (250ml) sladkej šlahačkovej smotany
- 125g masla
- 1 žĺtok
Čokoládová vrstva:
- 1 balenie (250ml) sladkej šlahačkovej smotany
- 250g čokolády (ja používam horkú)
- 20g orieškov v malých kusoch
Postup:
- Múku, kakao a mandle zmiešať. Pridať k ním cukor, žĺtok a maslo a rukamy dobre premiesiť aby sa spojili všetky položky. Potom cesto dať do vymastenej tarte formy a pomocou ruk ho rovnomerne rozložiť. Nezabudnúť ani na okraje formy a vyrobiť aspoň 1cm vysoký okraj na plnku.
- Potom do dna cesta urobiť vidličkou zopár vpichov, položiť naň papier na pečenie a zaťažiť guľkami na pečenie (alternatívne možno použiť akúkoľvek suchú strukovinu, napríklad hrášok). Nechať piecť pri 180⁰C ca.25min pokiaľ je korpus pevný. Potom odstrániť papier aj guľky a nechať dobre vychladnúť.
- Medzitým si pripraviť karamelovú vrstvu. Na to v hrnci nechať zovrieť (nemiešať) cukor aj vodu až pokiaľ sa voda nevyparí a cukor zhnedne. Medzitým v inom hrnci zohriať šlahačkovú smotanu s maslom. Nemali by zovrieť, iba byť horúce.
- Keď cukor zhnedne, zaliať šlahačkovo-maslovou zmesou a za miešania nechať zovrieť až pokiaľ sa neroztopia všetky hrudky a vznikne homogénna zmes. Potom odobrať zo sporáka a pridať ešte do horúcej tekutiny žĺtko a dobre premiešať.
- Nechať trochu vychladnúť aby karamelová zmes dosiahla vlažnejšiu teplotu a potom naliať na korpus. Dať aspoň na hodinu chladiť do chladničky.
- Medzitým zohriať šlahačkovú smotanu a dať do nej na kúsky polámanú čokoládu. Šlahačka by nemala zovrieť, len byť horúca. Potom odstaviť z ohňa a miešať pokiaľ sa všetká čokoláda neroztopí. Následne pridať oriešky (ja som použila posekané mandlové kúsky) a zmes nechať schladiť na izbovú teplotu.
- Na záver naliať ganache na stuhnutú karamelovú zmes a opäť nechať aspoň hodinu (najlepšie na noc) schladiť. Pred servírovaním ozdobiť Toffife pralinkami.
Tipy na prípravu karamelu si môžete prečítať tu:
https://recepis.sk/2019/01/11/tarte-s-dvojitou-karamelovou-vrstvou/