Toto kysnuté cesto som objavila až prednedávnom a je vynikajúce. Dá sa pripraviť a variovať pri všetkých slaných kvasených pokrmoch (či už bagetky, pizza, pizza-slimáky, žemličky, atď.)
Základné cesto:
- 1 šálka mlieka (1 malá kávová šálka)
- 1šálka vody
- 1 šálka bieleho jogurtu
- 1PL cukru
- 1PL soli
- ½ čerstvých kvasníc
- Ca. 600g hl. Múky
Postup:
- Droždie rozdrobiť do misky a posypať cukrom. Dobre spolu premiešať a nechať 10min. postáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Mlieko, vodu, jogurt, soľ a kvások spolu premiešať. Postupne pridávať múku až vznikne vláčne, nelepivé cesto. Toto nechať aspoň 10min. miesiť, dlhé miesenie len zvýši jeho vláčnosť.
- Potom nechať zakryté aspoň hodinu kvasiť. Alternatívne dať na noc pomaly kvasiť a vybrať 10min. pred použitým z chladničky.
- Na záver cesto ešte raz premiesiť a spracovať podľa chute. Piecť pri 200°C do zlatista.
Pingback: Pizza slimáky z jogurtového kysnutého cesta – Recepis.sk
Pingback: Sézamové krúžky – Recepis.sk