Táto torta je veľmi nenáročná na prípravu. Vanilkový krém, ako som ho pripravila v tomto recepte, patrí k mojím absolútne obľúbeným základným receptom, ktoré sa dajú výborne obmieňať (pridať kakao, kokos a pod.). Netreba naňho ani macsrapone ani iné prísady, čo človek nemá vždy doma po ruke – stačí hrubá múka, žĺtka a mlieko. Jeho chuť je vynikajúca.
Na korpus potrebujete:
- 4 vajíčka
- 150g kr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 prášok do pečiva
- 150g hl. Múky
- 20g pomletého maku
- 3 PL kukuričného škrobu
- 100ml oleja
- 100ml vlažnej vody
Na vanilkový krém potrebujete:
- 500ml mlieka
- 3 PL hrubej múky (prípade krupice)
- Štipka soli
- 2-3 PL kr. Cukru
- 2 vanilkové cukre alebo vanilkový extrakt
- 2 žĺtka
- 120g masla izbovej teploty
Postup:
- Žĺtka oddeliť od bielkov a odložiť stranou. Bielka vyšlahať do snehu.
- Žĺtka potom vyšlahať s cukrom, vanilkovým cukrom, olejom a vodou do penista.
- Pridať suché položky- múku, škrob, prášok do pečiva a mak a dobre spolu premiešať.
- Na záver pomalými pohybmi vmiešať sneh z bielkov a vyliať do vymastenej okrúhlej formy na pečenie (priemer 26cm).
- Potom vložiť do predhriatej rúry a piecť pri 160°C do zlatista (ca.45min). Počas pečenia trúbu neotvárať. Korpus nechať vychladnúť a potom prekrojiť na polovičku.
- Na krém najskôr vliať do hrnca mlieko, vanilku, žĺtka, múku a štipku soli a za stáleho miešania nechať spolu zovrieť až vznikne pudingu podobná hmota. Tú nechať úplne vychladnúť.
- Potom pomocou mixéra dobre zmiešať s mäkkým maslom a hotový krém naniesť do stredu korpusu ako aj na vrch a strany. Ja som strany ozdobila postrúhaným kokosom a vrch malými špičkamy z vyšlahanej smotany.