Južanské krajiny poznajú okrem sušených rajčín tiež sušené baklažány, papriku, cukinu a mnohé iné zeleniny, ktoré volakedy slúžili v zime na prípravu pokrmov, ked čerstvej zeleniny bol nedostatok. Takáto sušená zelenina sa dá kúpiť v asiatských alebo tureckých obchodoch.
Plnka, ktorá pozostáva hlavne z hovädzieho mäsa, ryže a bulguru sa však dá použiť aj na plnenie čerstvej verzii týchto zelenín. Toto jedlo je absolútna delikatesa i keď opticky asi nieje to najkrajšie a moje deti sa ho nevedia dojest. Je to tiež obľúbené jedlo môjho syna.
Plnka pozostáva z:
- 250g mletého hov.mäsa
- 1-2 šálky ryže (najmlepšie sa hodí basmati)
- 1-2 šálky stredne hrubého bulguru
- 1pl sušenej mäty
- 1čl suseneho chilli
- 2čl soli
- 1 čl čierneho korenia
- 1 cibuľky pokrájanej na drobno
- za hrsť čerstvej petržlenovej vňate pokrájanej na jemno
- 50ml rajčinového pretlaku
- 3 Pl oleja (napriklad olivového alebo slnečnicového)
- 1 zelenú papriku pokrájanú na drobno
- 2 paradajky potrúhané na hrubom struhlíku
- za 1 Pl paprikoveho pyré salca (kdo nemá dá namiesto 2 čl sladkej červenej papriky
- na podlievanie ešte treba 500ml hov. vývaru zmiešanom s račinovým pretlakom
Postup:
Musím hneď úvodom pripomenut, ze uvedené množstvá sú len približné, tento recept pripravujem od oka a množstvo prispôsobujem podla množstva zeleniny, ktorú chcem plniť.
- Keď plním sušenú zeleninu, tak ako prvé najskôr dám sušenú zeleninu do misky, zalejem ju vrelou vodou, prikryjem pokrievkou a nechám aspoň 20min. rehydratovať. Potom vodu zlejem a prebytočnú vodu zo zeleniny vytlačím.
- Potom treba dať do misky všetky suroviny na plnku a dobre spolu premiešať. Zmes by mala byť vlhká a mastná nakoľko sa ryža aj bulgur varia už plnené a tak potrebujú podstatne dlkšie aby boli mäkké ako keby boli predvarené.
- Potom zmeskou plniť zeleninu. Tradične sa plnia papriky, rajčiny, baklažán či cukiny, videla dom už ale aj plniť cibulku, zemiaky a kvety tekvice. Takže kreativite niesu dane žiadne medze.
- Na spodok širokého hrnca vložiť pár vinničných listov alebo na plátky pokrájané rajčiny prípadne hov. kosť pre lepšiu arómu. Potom na to poukladať naplnenú zeleninu a podliať trochu zmeskou vývaru a rajčinoveho pretlaku (zelenina by nemala v tekutine plávať, treba len málo tekutiny a podlievať ca. každú pol hodinu). Zeleninu poliať trochou oleja a potom prikryté pomaly dusiť pokiaľ plnka nezmäkne (1,5-2hodiny).
- Na záver sa zelenina zvykne ešte polievať aromatickou pastou pre zvýšenie chuti. Tá sa vyrobí tak, že sa na oleji osmaží 2 Pl sušenej mäty, 1 čl chilli, trocha citrónovej šťavy ako aj 1 Pl paprikového pyré (kdo nemá dá 1PL červenej sladkej papriky). Keď zmes zacne rozvoniavať tak sa zaleje trochou vody a dobre rozmieša až vznikne kaša. Tá sa potom preropzdelí na povrch zeleniny.
- Jedlo sa podáva s čerstvým pečivom a bielym jogurtom.