Tato polievka je vyborná na posilnenie imunity- má antibakteriálne účinky. Už môj dedko ju varil raz do týždňa ako prevenciu pred chripkovymi ochoreniami a ja sa snažím pokračovať v tejto tradícii.
Prísady
- 2PL masla + olej
- 4-5 strúčikov cesnaku
- 2hrste ovsených vločiek
- 1čl sladkej červenej papriky
- 1čl kmínu
- Soľ a čierné korenie podľa chuti
- 2-3 väčšie zemiaky pokrájané na kocky
- 1l vody/hov. vývar
Na bagetu treba:
- Bagetu
- Maslo izbovej teploty
- Sušené bylinky
Postup:
- Na masle a troške oleja opraziť na plátky pokrajaný cesnak. Opekať by sa mal cesnak na najnižšom plameni, cesnak nesmie zhnednúť, len byť sklovitý.
- Zaliať 1l vody/vývaru. Pridať za 2hrste ovsených vločiek (tým sa polievka zahustí), sladkú papriku, kmín, soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Pridať 2 zemiaky pokrájané na kocky, nechať zovrieť a potom variť na miernom ohni ca. 20min pokiaľ sa rozpadnú vločky a zmäkknú zemiaky. Komu je polievka málo cesnaková môže ju ešte dochutiť na záver sušeným cesnakom.
- Bagetu pokrájať na kúsky. Maslo izbovej teploty vymiešať so sušenými bylinkami (napríklad bazalka, tymián, oegano, sušený cesnak+ soľ). Maslom natrieť každý kus bagety, položiť na papier na pečenie a nechať spolu ca.10 min pri 200°C piecť do zlatista.