V našej škôlke sa chystá medzinárodný festival kde mal každý národ prispieť typickým jedlom z jeho regiónu. Ja som sa rozhodla pre naše tradičné zemiakové placky s dipom z kyslej smotany. Pomer zemiakov, vajíčok a múky, ktorý je tu uvedený môžete vždy použiť, výsledok budú krásne chrumkavé zemiakové placky.
Jump to Recipe
Tradičné zemiakové placky- haruľa
Course: Bezmäsité, Bezmäsité jedlá slane4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
1kg zemiakov
3 vajíčka (veľkosť L)
230g hl. múky
5 strúčikov cesnaku
1PL sušeného majoránu
soľ (ca. 2čl), čierne korenie
Postup
- Zemiakovy ošúpeme a postrúhame na jemno. Šťavu, ktorá sa v miske nazbierala počas strúhania sa snažíme čiastočne vytlačiť a “polosuché zemiaky” dáme do inej misky.
- Pridáme vajíčka, majorán, pretlačené cesnakoové strúčiky a múku ako aj soľ a čierne korenie. Ak neviete odhadnúť správne množstvo soli (placky potrebujú trochu viac soli ako bežne) tak si skúste malý kus cesta upiecť a ochutnať predtým než upečiete všetky placky.
- Zmes dobre premiešame. Potom do panvice dáme olej.
- Za 1-2PL cesta nanesieme na horúcu panvicu a tvarujeme placky. Pečieme na strednej teplote po dobu 4-5 minút z každej strany do zlatista.
Po upečení dáme na tanier vystlatý kuchynskou papierovou utierkou aby sa vsiakol nabytočný tuk.
-
Pečené mliečne buchty
V Nemecku poznajú obdobu naších buchtičiek takzvané mliečne žemličky (Milchbrötchen), ktoré sú mimoriadne mäkkučké a najčastejšie sa dajú kúpiť bez plnky. Tieto ma inšprovali k tejto obmene buchiet plných mlieka, masla ale najmä mäkkučké. Samozrejme, že ich môžete aj naplniť džemom či nutellou ale chutia skvelo aj bez plnky.
-
Tradičné zemiakové placky- haruľa
V našej škôlke sa chystá medzinárodný festival kde mal každý národ prispieť typickým jedlom z jeho regiónu. Ja som sa rozhodla pre naše tradičné zemiakové placky s dipom z kyslej smotany. Pomer zemiakov, vajíčok a múky, ktorý je tu uvedený môžete vždy použiť, výsledok budú krásne chrumkavé zemiakové placky.
-
Zdravší grécky šalát bez námahy, s quinoa
Tento šalát je dokonalým ľahkým pokrom do teplého počasia. Aj keď je počtom surovín skôr úspornejší, nič mu to neubeerá na chuti. Práve naopak intezívna chuť kvalitného olivového oleja a feta syru dominuje v tomto šaláte. Tradične sa pripravuje len z uhoriek, rajčín olív a cibule, ale ja niekedy pridávam […]