Tradičné zemiakové placky- haruľa

V našej škôlke sa chystá medzinárodný festival kde mal každý národ prispieť typickým jedlom z jeho regiónu. Ja som sa rozhodla pre naše tradičné zemiakové placky s dipom z kyslej smotany. Pomer zemiakov, vajíčok a múky, ktorý je tu uvedený môžete vždy použiť, výsledok budú krásne chrumkavé zemiakové placky.

Jump to Recipe

Tradičné zemiakové placky- haruľa

Recipe by lydia.argilliCourse: Bezmäsité, Bezmäsité jedlá slane
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 1kg zemiakov
    3 vajíčka (veľkosť L)
    230g hl. múky
    5 strúčikov cesnaku
    1PL sušeného majoránu
    soľ (ca. 2čl), čierne korenie

Postup

  • Zemiakovy ošúpeme a postrúhame na jemno. Šťavu, ktorá sa v miske nazbierala počas strúhania sa snažíme čiastočne vytlačiť a “polosuché zemiaky” dáme do inej misky.
  • Pridáme vajíčka, majorán, pretlačené cesnakoové strúčiky a múku ako aj soľ a čierne korenie. Ak neviete odhadnúť správne množstvo soli (placky potrebujú trochu viac soli ako bežne) tak si skúste malý kus cesta upiecť a ochutnať predtým než upečiete všetky placky.
  • Zmes dobre premiešame. Potom do panvice dáme olej.
  • Za 1-2PL cesta nanesieme na horúcu panvicu a tvarujeme placky. Pečieme na strednej teplote po dobu 4-5 minút z každej strany do zlatista.
    Po upečení dáme na tanier vystlatý kuchynskou papierovou utierkou aby sa vsiakol nabytočný tuk.
  • Pečené mliečne buchty

    Pečené mliečne buchty

    V Nemecku poznajú obdobu naších buchtičiek takzvané mliečne žemličky (Milchbrötchen), ktoré sú mimoriadne mäkkučké a najčastejšie sa dajú kúpiť bez plnky. Tieto ma inšprovali k tejto obmene buchiet plných mlieka, masla ale najmä mäkkučké. Samozrejme, že ich môžete aj naplniť džemom či nutellou ale chutia skvelo aj bez plnky.


  • Tradičné zemiakové placky- haruľa

    Tradičné zemiakové placky- haruľa

    V našej škôlke sa chystá medzinárodný festival kde mal každý národ prispieť typickým jedlom z jeho regiónu. Ja som sa rozhodla pre naše tradičné zemiakové placky s dipom z kyslej smotany. Pomer zemiakov, vajíčok a múky, ktorý je tu uvedený môžete vždy použiť, výsledok budú krásne chrumkavé zemiakové placky.


  • Zdravší grécky šalát bez námahy, s quinoa

    Zdravší grécky šalát bez námahy, s quinoa

    Tento šalát je dokonalým ľahkým pokrom do teplého počasia. Aj keď je počtom surovín skôr úspornejší, nič mu to neubeerá na chuti. Práve naopak intezívna chuť kvalitného olivového oleja a feta syru dominuje v tomto šaláte. Tradične sa pripravuje len z uhoriek, rajčín olív a cibule, ale ja niekedy pridávam […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*