S príchodom leta sa rozvoňajú lesy kvetom baze. Tie su ako stvorené na výrobu sirupu. Ako ho pripraviť sa dozviete v tomto recepte. Ak ste sezónu bazy už prepásli tak tiež netreba smútiť, plody bazy, ktoré sa okolo septembra zafarbia do čierna sú takisto jedlé a skvelé na prípravu sirupu.
Tak či tak je dobré pri zbere dbať na miesto kde zberáte, aby bolo toto čo možno ďaleko od cesty či dialnice a takisto by sa nemali kvety zberať po daždi, kedy je ich peľ zmytý. Po nazbieraní sa u nás doma kvety neumývali, ale len očistili od prebytočných nečistôt. Pozor dajte aj na chrobáčiky či mravce, ktoré sa radi schovávajú v súkvetiach bazy. Po tomto očistení sa rovno môžete pustiť do prípravy.
Recept
Bazový sirup s citrónom- základný recept
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
15 bazových kvetov
1-2 citróny (prípadne limetka)
1l vody
500g cukru (alternatívne môžete použiť aj med)
Postup
- Kvety bazy dáme do sklenenej či keramickej nádoby spolu s citrónom pokrájaným na pláty a všetko zalejeme vodou. Prikryté necháme lúhovať 1-2 dni pri izbovej teplote.
- Potom zmes nahrejeme a následne zcedíme cez sítko alebo ešte lepšie cez gázu. Zmes dáme do hrnca a pridáme cukor ako aj kyselinu citrónovú. Necháme zovrieť a potom ohrň znížime a varíme pokiaľ dostane sirupovitú konzistenciu (trvá to asi 30 minút)
- Horúci sirup nalejeme do umytej sterilizovanej nádoby, viečko uzavrieme a potom flašu ak sa dá položíme vrchnákom smerom na dol a takto necháme vychladnúť.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.