Zeler sa skvelo chuťovo dá kombinovať s ovocím. Či už s jablkami, ananásom či mandarinkami, táto zelenina krásne toto ovocie chuťovo dopĺňa. Ak ste ešte nevyskúšali, vrelo odporúčam.
Jump to RecipeTakto sa vám tento šalát zaručene podarí – moje tipy
Ak chcete krémovejšiu konzistenciu, zvýšte množstvo majonézy alebo kyslej smotany podľa svojich preferencií.
Do dresingu pridajte lyžicu medu, aby ste ho osladili.
Tvrdý syr nahraďte svojím obľúbeným druhom syra, napríklad čedarom alebo švajčiarskym.
Nebojte sa pridať ďalšie ingrediencie, ako sú orechy (napr. vlašské alebo pekanové orechy) alebo sušené ovocie (napr. brusnice alebo hrozienka) pre extra chuť a textúru.
Ak máte radšej ľahší dresing, môžete namiesto kyslej smotany použiť grécky jogurt.
Množstvo cesnaku upravte podľa svojich chuťových preferencií alebo ho úplne vynechajte, ak máte radšej jemnejšiu chuť.
Šalát môžete skladovať zakrytý v chladničke až 1 – 2 dni.
Recept
Lahodný zelerový šalát s jablkom
Course: Šaláty4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
1/2 zeleru
2 väčšie jablká
3ks jarnej cibuľky
100g tvrdého syru (napríklad gouda)
Šťava z 1/2 citróna
2PL majonézy
1 balenie kyslej smotany (200ml)
2-3 strúčiky cesnaku
soľ, čierne korenie
Postup
- zeler postrúhame na jemno. Odporúčam na to použiť kuchynský robot. Ak strúhate ručne, použite jemný strúhač, chuť sa vám za túto námahu neskôr odmení.
- Takisto na jemno postrúhajte syr. Jablká ošúpeme a postrúhame na hrubo. Všetko vložíme do misky.
- Jarnú cibuľku pokrájame na tenké prúžky a pridáme do misky. Všetko polejeme citrónovou šťavou aby jablká a zeler nezhnedli, a dobre premiešame.
- Následne osolíme, okoreníme čiernym korením a pridáme majonézu, smotanu a roztlačený cesnak.
- Dobre premiešame a môžeme servírovať. Po odstáti bude chutiť ešte lepšie a intenzívnejšie.