Banánová roláda, klasický dezert

Banánová roláda, klasický dezert

Tento klasický dezert pripravovala moja svokra keď k nej mala prísť návšteva. Priznám sa, že som si tú roládu vždy veľmi vychutnala. Odkedy viem, ako rýchlo sa dá vyrobiť doma a to skutočne len to z pár surovín, našla si cestu aj medzi moju zbierku receptov.

Suroviny na cesto:

  • 3 vajíčka
  • 100g kr. cukru
  • 40g kakaovho prášku
  • 60 hladkej múky

Ostatné suroviny:

  • 2 banány
  • 150ml mlieka
  • 1 balenie šľahačky v prášku
  • 1 vanilkový cukor
  • stužovač šľahačky
  • 100g čokolády na varenie

Postup:

  • Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhej peny, odložíme ich stranou.
  • Žļtka vyšľaháme s cukrom takisto do tuhej peny. Na to mixujeme aspoň 3 minúty na najvyšších otáčkach.
  • Pridáme preosiatú múku a kakao. Potom pridáme bielkovú penu a pomalými pohybmi zmiešame s vajíčkami tak, aby nám zostala nadýchaná konzistencia cesta.
  • Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a v predhriatej rúre pečieme pri 180C ca 15-minút.
  • Ešte horúce cesto v papiery na pečenie zatočíme do formy rolády a necháme takto vychladnúť.
  • Medzitým šľahačku vyšľaháme s mliekom, vamilkovým cukrom a so stužovačom do tuhej peny.
  • Banány si ošúpeme a ak sú príliš zatočené, tak odrežeme im konce aby mali rovný tvar.
  • Potom roládu plníme. Najskôr opatrne nanesieme šľahačku na 2/3 cesta (koniec cesta nepotrieme).
  • Potom do stredu dáme banány a roládu zarolujeme.
  • Takto pripravenú dáme na 2 hodiny tuhnúť do chladničky.
  • Nad parou si roztopíme čokoládu a polejeme ňou hotovú roládu. Necháme čokoládu stuhnúť, potom pokrájame na 2 cm hrubé kusy.

Tento recept patrí do kategórie – Pečenie.

  • Pečené zemiaky na masle, ktoré zvládne každý

    Pečené zemiaky na masle, ktoré zvládne každý

    Tieto zemiaky sú asi to najjednoduchšie jedlo, ktorého príprava vám nezaberie ani 5 minút, zvyšok práce prevezme trúba. Na osobu počítam väčšinou s 2 veľkými zemiakmi (pre deti stačí 1 veľký zemiak) Chcete sa dozvedieť viac o rôznych druhov zemiakov? Prečítajte si tu


  • Ako uskladniť koláč, cheesecake, zákusky či iné sladké dobroty

    Ako uskladniť koláč, cheesecake, zákusky či iné sladké dobroty

    Kdo doma pečie to určite pozná, niekedy sa nám upečené dobroty doslova míňajú pred očami a inokedy to ide pomalšie a poostávajú mnohé zvyšky. A to už ani nehovorím o oslavách, kedy sa len málokedy dokáže presne odhadnúť rámec toho, koľko napiecť a tak poostávajú zvyšky, ktoré ju treba ďalej […]


  • Pavlova roláda s čučoriedkami

    Pavlova roláda s čučoriedkami

    Máte radi pavlovu tortu? Tak počkajte pokiaľ vyskúšate túto roládu, sa zaľúbite :). Takto sa vám pavlova torta zaručene podarí Prečítajte si tu


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*