Kysnuté záviny mi vždy pripomenú moje detstvo a prázdniny u starej mamy, kde sme tieto poctivo jedli. Tentoraz som spravila závin s jablkami, ktoré som nechala najskôr dusiť až do skaramelizovania.
Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- ½ čerstvých kvasníc
- 1 PL kr. cukru na kvások
- 1 čl soli
- 100g roztopeného masla
- 250ml mlieko
Plnka:
- 1Kg jabĺk (3-4 ks)
- 50ml vody
- 100g kr.cukru
- 1vanilkový cukor
- 1čl škorice
- 2PL masla izbovej teploty
- Žĺtko na potretie
Postup:
Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Necháme 10minúty postáť až sa vytvorí kvások.
Vypracujeme základné kysnuté cesto- múku zmiešame s kvásokom, maslom, mliekom, a soľou až vznikne elastické cesto, to potom prikryjeme a necháme hodinu vykysnúť.
Potom premiesime cesto a rozdelíme ho na polku (z uvedeného množstva vyvstanú 2 záviny na dĺžku plechu). Každú polku potom rozgúľame na obdĺžnik.
Medzitým si lripravíme plnku. Na to jablká ošúpeme a pokrájame na osminky. Dáme do hrnca spolu s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou a vodou a za občastného miešania varíme, až sa odparí tekutina. Necháme vychladnúť.
Potom plnku lyžičkou nanesieme plnku do stredu po celej dĺžke cesta.
Cesto zlava a zprava narežeme na 1 cm pásy a tie potom postupne kladieme na jablká raz zľava, raz sprava
Povrch závinu ešte potrieme žĺtkom a potom necháme piecť pri 180°C ca. 25 min. do zlatista. Pred krájaním necháme úplne vychladnúť.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.