Kdo ešte nevyskúšal domáci ríbezľový sirup, tomu veľmi odporúčam vyskúšať tento recept. Sirup možno využiť nielen na výrobu nápojov ale tiež na dochucovanie či dofarbovanie polevy či plnky koláčov. Okrem toho sú ríbezle bohaté na vitamín C a minerály ako železo či horčík, takže tento sirup bez konzervantov je tiež možnosti zakonzervovania si prírodne týchto živín.
Suroviny:
- 2kg červených ríbezlí
- 1/2l vody
- 1kg kr. cukru
- 2čl kyseliny citrónovej
Postup:
- Ríbezle očistíme z hrubých nečistôt (ako listy) a umyjeme ich.
- Vložíme do hrnca. Prilejeme vodu a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 20 minút.
- Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť.
- Potom ju cez husté sitko alebo gázu necháme vzniknutú šťavu odkvapkať do hrnca.
- Potom k šťave pridáme cukor a kyslinu citrónovú a za častého miešania varíme až sa podiel vody zredukuje a zmes dostane lepkavú, sirupovú konzistenciu.
- Sirup nalejeme do čistej fľaše. Uzavrieme a kdo nechce sirup konzumovať hneď tomu odporúčam sirup krátko konzervovať. Na to v hrnci nechať zovrieť vodu, pridať uzavretú flašu a vo vrelej vode fľašu so sirupom ešte 5-10 minút nechať povariť.
Pozrite si aj ďalšie recepty z novej kategórie – Letné recepty
Gnocchi v smotanovej omáčke s lososom a špenátom
Skvelý zdravý recept hotový za menej ako 20 minút.
10 spôsobov, ako chutne využiť zvyšný nálev z uhoriek
Uhorkový nálev nemusíš nikdy viac vylievať. Objav 10 spôsobov jeho využitia – od chutných receptov, cez marinovanie až po ekologické čistenie v domácnosti. Vždy som prekvapená, keď vidím, že mnoho ľudí nálev zo zaváraných uhoriek vylieva do umývadla. Bolo tomu už dávno, ale raz som videla reportáž s jednou starou […]
Vláčna čokoládová bábovka s tvarohom – jednoduchá a overená
Táto bábovka spája vláčne kakaové cesto s jemnou tvarohovou plnkou. Je ideálna na nedeľné popoludnie, oslavu alebo len tak ku káve.