Ríbezľový sirup

Kdo ešte nevyskúšal domáci ríbezľový sirup, tomu veľmi odporúčam vyskúšať tento recept. Sirup možno využiť nielen na výrobu nápojov ale tiež na dochucovanie či dofarbovanie polevy či plnky koláčov. Okrem toho sú ríbezle bohaté na vitamín C a minerály ako železo či horčík, takže tento sirup bez konzervantov je tiež možnosti zakonzervovania si prírodne týchto živín.

Suroviny:

  • 2kg červených ríbezlí
  • 1/2l vody
  • 1kg kr. cukru
  • 2čl kyseliny citrónovej

Postup:

  • Ríbezle očistíme z hrubých nečistôt (ako listy) a umyjeme ich.
  • Vložíme do hrnca. Prilejeme vodu a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 20 minút.
  • Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť.
  • Potom ju cez husté sitko alebo gázu necháme vzniknutú šťavu odkvapkať do hrnca.
  • Potom k šťave pridáme cukor a kyslinu citrónovú a za častého miešania varíme až sa podiel vody zredukuje a zmes dostane lepkavú, sirupovú konzistenciu.
  • Sirup nalejeme do čistej fľaše. Uzavrieme a kdo nechce sirup konzumovať hneď tomu odporúčam sirup krátko konzervovať. Na to v hrnci nechať zovrieť vodu, pridať uzavretú flašu a vo vrelej vode fľašu so sirupom ešte 5-10 minút nechať povariť.

Pozrite si aj ďalšie recepty z novej kategórie – Letné recepty

  • Lahodný zemiakový šalát so zálievkou z kyslej smotany

    Lahodný zemiakový šalát so zálievkou z kyslej smotany

    Tento šalát som raz vyrábala keď som v celej domácnosti nenašla ani kvapku majonézy a všetkým tak veľmi chutil že som ho musela odvtedy pripraviť už viackrát. Dúfam, že zachutí aj vám.


  • Kurací vývar s pretlakom a Orzo

    Kurací vývar s pretlakom a Orzo

    Kurací vývar je všeliek avšak nie na celom svete sa pripravuje rovnako. Táto obmena klasického vývaru s rajčinovým pretlakom a orzom je z Orientu a takisto chutí výborne. Ak sa vám zachcelo trochu obmeny pri klasickom vývare, tak veľmi odporúčam vyskúšať, táto polievka je skvelá a naozaj človek vzpruží. Prečítajte […]


  • 10 rôznych spôsobov prípravy kuracích pŕs, vrátane teploty, času a tipov

    10 rôznych spôsobov prípravy kuracích pŕs, vrátane teploty, času a tipov

    Kuracie prsia sú klasikou rýchlej kuchyni, avšak len za to, že sú rýchlo pripravené neznamená, že ich príprava je úplne triviálna. Už pár minút naviac v panvici či v trúbe a kuracie prsia budú chutiť ako podrážka, suché a bez šťavy. Opečiete ich príliš zprudka, budú zvonku prepečené a zvnútra […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*