Kdo ešte nevyskúšal domáci ríbezľový sirup, tomu veľmi odporúčam vyskúšať tento recept. Sirup možno využiť nielen na výrobu nápojov ale tiež na dochucovanie či dofarbovanie polevy či plnky koláčov. Okrem toho sú ríbezle bohaté na vitamín C a minerály ako železo či horčík, takže tento sirup bez konzervantov je tiež možnosti zakonzervovania si prírodne týchto živín.
Suroviny:
- 2kg červených ríbezlí
- 1/2l vody
- 1kg kr. cukru
- 2čl kyseliny citrónovej
Postup:
- Ríbezle očistíme z hrubých nečistôt (ako listy) a umyjeme ich.
- Vložíme do hrnca. Prilejeme vodu a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 20 minút.
- Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť.
- Potom ju cez husté sitko alebo gázu necháme vzniknutú šťavu odkvapkať do hrnca.
- Potom k šťave pridáme cukor a kyslinu citrónovú a za častého miešania varíme až sa podiel vody zredukuje a zmes dostane lepkavú, sirupovú konzistenciu.
- Sirup nalejeme do čistej fľaše. Uzavrieme a kdo nechce sirup konzumovať hneď tomu odporúčam sirup krátko konzervovať. Na to v hrnci nechať zovrieť vodu, pridať uzavretú flašu a vo vrelej vode fľašu so sirupom ešte 5-10 minút nechať povariť.
Pozrite si aj ďalšie recepty z novej kategórie – Letné recepty
-
Top 10 letných dressingov na šalát: základné recepty na dressingy a zálievky
S príchodom leta sa nielen mení náš jedálničke zo sýtych a výdatných pokrmov na skôr ľahšie a ľahko stráviteľné pokrmy, ale aj úžastný výber sezónneho ovocia a zeleniny priamo až vzbudzuje chuť ich nanovo spracovať a to mimo iného aj formou šalátov. Avšak jedno pre aký šalát sa rozhodnete, až pridaním správneho dressingu či Vinaigrette […]
-
Šťavnaté kuracie stehná na dusenej červenej kapuste
Tradičný spôsob prípravy kuracích stehien ako ich pripravovala moja mama.
-
Lahodný cheesecake z gréckeho jogurtu s pistáciami a malinami
Pistácie a maliny skvelo pasujú nielen farebne ale aj chuťovo. Tento cheesecake je bez spodného cesta a tak mimoriadne krémovitý a jemný. Jedná sa o hrnčekový recept, postačí vám hrnček s objemom 250ml.