Domáci ríbezľový džem z čiernych ríbezlí

Čierne ríbezle majú skvelú osobitú arómu a k tomu tiež nádhernú farbu. Čierne ríbezle sú okrem toho skvelým ovocím na posilnenie imunity, niektoré výskumy dokazujú, že ríbezle majú protizápalové a dezinfekčné účinky. Okrem prípravy sirupu sa tiež hodia na tento jednoduchý džem.

Suroviny:

  • 1 kg ovocia
  • 1 malá šálka vody
  • 350g cukru (alternatívne 200g želírovacieho cukru)
  • 1čl kyseliny citrónovej
  • 1čl škorice

Postup:

  • Ríbezle očistíme z hrubých nečistôt (ako listy) a umyjeme ich. Vložíme do hrnca.
  • Polejeme vodou, pridáme kyselinu a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 15-20 minút. Ak sa vytvorí pena, túto odoberieme. Pena znižuje trvanlivosť džemu.
  • Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť. Potom ju cez husté sitko prepasírujeme do hrnca. Je dôležité dostať nielen šťavu ale aj čo možno najviac z dužiny ovocia. V sitku by mali ostať len šupky, kôstky prípadne stopky.
  • Do prepasírovanej zmesi pridáme cukor vrátime na sporák. Tam za občasného miešania varíme až do zhustenia. Ku koncu varenia pridáme škoricu, dodá to džemu krásnu arómu.
  • Správnu konzistenciu džemu spoznáme najlepšie tak, že namočíme doň špičku lyžičky alebo varešky a položíme ju stranou na minútu. Keď potom má lepkavú, džemovitú, konzistenciu, tak už je džem hotový a môžeme ju odobrať zo sporáku.
  • Džem ešte vrelý nalejeme do čistých, najlepšie sterilizovaných pohárov, potom uzavrieme viečkom a pohár otočíme tak, aby ostal na viečku, teda hore hlavou. Ja zvyknem poháre ešte prikryť kuchynskou utierkou a takto ich necháme pomaly vychladnúť.

Môj tip na sterilizáciu

EXISTUJú RôZNE SPôSOBY AKO STERILIZOVAť POHáRE. mNE OSOBNE SA OSVEDčILO ICH NAJSKôR DOBRE VYUMýVAť JAROVOU VODOU, OPLáCHNUť A NECHAť VYSCHNúť. pOTOM V MIKROVLKNKE (POZOR, POHáR NESMIE MAť KOVOVé čASTI) ICH NECHáM PRI NAJVYššOM VýKONE 4-5 MINúT ZOHRIEVAť ABY SA ZNIčILI PRíPADNE BAKTéRIE.
  • 5 chutných nápadov na Silvester

    5 chutných nápadov na Silvester

    Chystáte sa zajtra osláviť Silvester doma a tak hľadáte inšpiráciu ohľadom občerstvenia na tento spoločný večer? Vybrala som pre vás 5 chutných receptov, ktoré určite zvládnete pripraviť aj zajtra a to bez stresu. Jednoduché plundrované pagáče Obložené chlebíčky, Canapes Cesnakové chrumkavé uzlíky s parmezánom Jednoduchý tvarohový dip Luxusné nátierky na […]


  • Lyžičkový recept na metrový koláč

    Lyžičkový recept na metrový koláč

    Keď sme boli deti moja mama počas sviatkov pripravovala metrový koláč. Potom sme vyrástli a dlho u nás nebol na jedálničku. Až na tieto sviatky sme zas oprášili starý recept a celá rodina sa ho nevedela dojesť. Okrem toho je to recept bez váženia, potrebujete len šálku s objemom 250ml. […]


  • Ten najlepší karlovársky knedlík z 1 praclíka- hrnčekový postup

    Ten najlepší karlovársky knedlík z 1 praclíka- hrnčekový postup

    Tento knedlík je špecifický tým, že sa doňho spracováva 1 praclík namiesto klasického bieleho pečiva. To mu dodá nielen na farebnosti ale aj na skvelej chuti a textúre.


  • Slávnostná hovädzia sviečková – krok za krokom – Videorecept

    Slávnostná hovädzia sviečková – krok za krokom – Videorecept

    Tento recept je dokonalým jedlom vhodným na sviatočné príležitosti. Dozviete sa tu krok za krokom postup ako ho pripraviť ako aj tipy a rady ako ho skvelo pripraviť. Skvelou prílohou je knedľa. Celý recept tu hovädzia sviečková Suroviny:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*