Čierne ríbezle majú skvelú osobitú arómu a k tomu tiež nádhernú farbu. Čierne ríbezle sú okrem toho skvelým ovocím na posilnenie imunity, niektoré výskumy dokazujú, že ríbezle majú protizápalové a dezinfekčné účinky. Okrem prípravy sirupu sa tiež hodia na tento jednoduchý džem.
Suroviny:
- 1 kg ovocia
- 1 malá šálka vody
- 350g cukru (alternatívne 200g želírovacieho cukru)
- 1čl kyseliny citrónovej
- 1čl škorice
Postup:
- Ríbezle očistíme z hrubých nečistôt (ako listy) a umyjeme ich. Vložíme do hrnca.
- Polejeme vodou, pridáme kyselinu a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 15-20 minút. Ak sa vytvorí pena, túto odoberieme. Pena znižuje trvanlivosť džemu.
- Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť. Potom ju cez husté sitko prepasírujeme do hrnca. Je dôležité dostať nielen šťavu ale aj čo možno najviac z dužiny ovocia. V sitku by mali ostať len šupky, kôstky prípadne stopky.
- Do prepasírovanej zmesi pridáme cukor vrátime na sporák. Tam za občasného miešania varíme až do zhustenia. Ku koncu varenia pridáme škoricu, dodá to džemu krásnu arómu.
- Správnu konzistenciu džemu spoznáme najlepšie tak, že namočíme doň špičku lyžičky alebo varešky a položíme ju stranou na minútu. Keď potom má lepkavú, džemovitú, konzistenciu, tak už je džem hotový a môžeme ju odobrať zo sporáku.
- Džem ešte vrelý nalejeme do čistých, najlepšie sterilizovaných pohárov, potom uzavrieme viečkom a pohár otočíme tak, aby ostal na viečku, teda hore hlavou. Ja zvyknem poháre ešte prikryť kuchynskou utierkou a takto ich necháme pomaly vychladnúť.
Môj tip na sterilizáciu
EXISTUJú RôZNE SPôSOBY AKO STERILIZOVAť POHáRE. mNE OSOBNE SA OSVEDčILO ICH NAJSKôR DOBRE VYUMýVAť JAROVOU VODOU, OPLáCHNUť A NECHAť VYSCHNúť. pOTOM V MIKROVLKNKE (POZOR, POHáR NESMIE MAť KOVOVé čASTI) ICH NECHáM PRI NAJVYššOM VýKONE 4-5 MINúT ZOHRIEVAť ABY SA ZNIčILI PRíPADNE BAKTéRIE.
Novinka: Mini kurz o varení ryže – ako darček ku Dňu matiek ZADARMO!
Milé mamy, babičky, tety a všetky ženy, ktoré denne stoja pri sporáku – pripravila som pre vás špeciálne prekvapenie! Pri príležitosti Dňa matiek, ktorý oslavujeme už zajtra, vám s radosťou predstavujem nový mini kurz o varení ryže, ktorý vám ukáže, ako na ňu vždy s istotou a chuťou. A tá […]
Rebarborový kysnutý koláč s posýpkou
Inšpirované slivkový koláčom od mojej starej mamy, tentoraz v prevedení s rebarborou. Recept
Videorecept- Pečené zemiaky z trúby s parmezánom bez predvarenia
Celý recept tu Pečené zemiaky z trúby s parmezánom