Liečivý levanduľový sirup bez varenia

Tento rok sa mi podarilo navštíviť francúzske levanduľové polia. Okrem toho, že som bola učarovaná ich krásou a arómou, ktorá sa nimi šírila, navštívili sme tiež súkromnú manufaktúru na spracovanie levandule, jednak sušením ale tiež výrobou éterických olejov.

Majiteľka bola veľmi zhovorčivá a porozprávala nám nielen o tom, aké rôzne druhy levandule existujú a ako sa spracovávajú ale tiež o tom, aké blahodárne účinky levanduľa má, najmä tá pravá teda levanduľa lekárska (Lavandula angustifolia). Okrem upokojujúcich účinkov má táto levanduľa tiež pozitívny vplyv na hojenie rán, liečbu rôznych chorôb pokožky a tiež vraj pôsobí efentívne pri liečení bolestí hlavy.

Mimo týchto známych schopností levanduľe, má vraj mať aj pozitívny vplyv na liečenie zápalových ochorení, problémami s tlakom ako aj pri liečbe depresie a nespavosti. Preto ma napadlo z nej spraviť sirup po vzore sirupu, ktorý pripravujem začiatkom jari z výhonkov smreku. Tento sa nevarí, ale len vrstvý a lúhuje.

A tak po vzoru tohto sirupu vznikol aj recept na levanduľový sirup bez varenia. Ako už spomenuté, odporúčam použiť lekársku levanduľu, najlepšie z vlastnej záhrady (teda aj bez postrekov).

Suroviny:

  • zväzok levanduľe
  • 250g cukru

Postup:

  • Pripravíme si uzatvárateľnú sklenenú fľašu (napríklad flašu na zaváranie s viečkom)
  • Z levanduľe odoberieme kvietky a takisto odstránime prípadne nečistoty.
  • Potom levanduľu a cukor vrstvíme do pohára – najskôr dáme za lyžicu kvietkou, potom posypeme cukrom a opäť dáme kvietky.
  • Vrstvíme až kým nie je nádoba plná.
  • Takto naplnenú nádobu uzavrieme viečkom a položíme na slnečné miesto (najlepšie na okno).
  • Necháme ležať a lúhovať približne 3-4 týždne.
  • Potom vzniknutú šťavu/sirup scedíme (cez sítko alebo gázu).
  • Sirup prelejeme do uzatvárateľnej sklenenej nádoby a skladujeme na chladnom tmavom mieste napríklad v chladničke).
  • Nová Kniha plná vianočných receptov

    Nová Kniha plná vianočných receptov

    Len máloktoré obdobie je pre rodinu tak čarovné ako obdobie Vianoc. A to už nieje vôbec tak ďaleko, už len mesiac a môžeme si vychutnať tento čas. Pritom je zaujímavé ako rôzne sa rodiny organizujú pri pečení koláčikov. Niektoré začínajú vypekať hneď na prvý advent, iné si to podelia a […]


  • Hrnčeková čokoládová bábovka – krok za krokom

    Hrnčeková čokoládová bábovka – krok za krokom

    Tento základný recept je pre mňa super dezert keď nám chcem vykúzliť rýchlo nadýchanú bábovku.


  • Torta pre malé princezné

    Torta pre malé princezné

    Zaručene to poznáte, keď majú dievčatá narodeniny, majú väčšinou veľmi presnú predstavu o tom, ako bude všetko dekorované a akú tortu si želajú. Už sme prešli obdobím Torty v tvaroch jednorožcov a dopracovali sa k cukríkovej ružovej torte (hlavne, že ružová a veľa cukríkov). Ak aj vy máte doma malé […]


  • Zamatové nepečené vanilkové rezy

    Zamatové nepečené vanilkové rezy

    Tieto vanilkové rezy sú skvelou kombináciou mäkučkých lievancov, ktoré nahrádzajú cesto, aromatickej vanilkovej plnky a k tomu nadýchanej lahodnej šľahačky. Skvelé rezy aj pre začiatočníkov v kuchyni.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*