Tento rok sa mi podarilo navštíviť francúzske levanduľové polia. Okrem toho, že som bola učarovaná ich krásou a arómou, ktorá sa nimi šírila, navštívili sme tiež súkromnú manufaktúru na spracovanie levandule, jednak sušením ale tiež výrobou éterických olejov.
Majiteľka bola veľmi zhovorčivá a porozprávala nám nielen o tom, aké rôzne druhy levandule existujú a ako sa spracovávajú ale tiež o tom, aké blahodárne účinky levanduľa má, najmä tá pravá teda levanduľa lekárska (Lavandula angustifolia). Okrem upokojujúcich účinkov má táto levanduľa tiež pozitívny vplyv na hojenie rán, liečbu rôznych chorôb pokožky a tiež vraj pôsobí efentívne pri liečení bolestí hlavy.
Mimo týchto známych schopností levanduľe, má vraj mať aj pozitívny vplyv na liečenie zápalových ochorení, problémami s tlakom ako aj pri liečbe depresie a nespavosti. Preto ma napadlo z nej spraviť sirup po vzore sirupu, ktorý pripravujem začiatkom jari z výhonkov smreku. Tento sa nevarí, ale len vrstvý a lúhuje.
A tak po vzoru tohto sirupu vznikol aj recept na levanduľový sirup bez varenia. Ako už spomenuté, odporúčam použiť lekársku levanduľu, najlepšie z vlastnej záhrady (teda aj bez postrekov).
Suroviny:
- zväzok levanduľe
- 250g cukru
Postup:
- Pripravíme si uzatvárateľnú sklenenú fľašu (napríklad flašu na zaváranie s viečkom)
- Z levanduľe odoberieme kvietky a takisto odstránime prípadne nečistoty.
- Potom levanduľu a cukor vrstvíme do pohára – najskôr dáme za lyžicu kvietkou, potom posypeme cukrom a opäť dáme kvietky.
- Vrstvíme až kým nie je nádoba plná.
- Takto naplnenú nádobu uzavrieme viečkom a položíme na slnečné miesto (najlepšie na okno).
- Necháme ležať a lúhovať približne 3-4 týždne.
- Potom vzniknutú šťavu/sirup scedíme (cez sítko alebo gázu).
- Sirup prelejeme do uzatvárateľnej sklenenej nádoby a skladujeme na chladnom tmavom mieste napríklad v chladničke).
Nová Kniha plná vianočných receptov
Len máloktoré obdobie je pre rodinu tak čarovné ako obdobie Vianoc. A to už nieje vôbec tak ďaleko, už len mesiac a môžeme si vychutnať tento čas. Pritom je zaujímavé ako rôzne sa rodiny organizujú pri pečení koláčikov. Niektoré začínajú vypekať hneď na prvý advent, iné si to podelia a […]
Hrnčeková čokoládová bábovka – krok za krokom
Tento základný recept je pre mňa super dezert keď nám chcem vykúzliť rýchlo nadýchanú bábovku.
Torta pre malé princezné
Zaručene to poznáte, keď majú dievčatá narodeniny, majú väčšinou veľmi presnú predstavu o tom, ako bude všetko dekorované a akú tortu si želajú. Už sme prešli obdobím Torty v tvaroch jednorožcov a dopracovali sa k cukríkovej ružovej torte (hlavne, že ružová a veľa cukríkov). Ak aj vy máte doma malé […]
Zamatové nepečené vanilkové rezy
Tieto vanilkové rezy sú skvelou kombináciou mäkučkých lievancov, ktoré nahrádzajú cesto, aromatickej vanilkovej plnky a k tomu nadýchanej lahodnej šľahačky. Skvelé rezy aj pre začiatočníkov v kuchyni.