Bazový sirup lúhovaný za studena

Bazový sirup lúhovaný za studena

Výborný bazový sirup plný letnej chuti. Práve teraz je výborný čas na zber bazy. Jej aróma sa už pri lúhovaní uvoľní doslova do celého domu. Sirup je vhodný či už na prípravu malinovky ale takisto môže byť pridaný do nepečených dezertov, kde dodá celému dezertu jeho sviežu letnú arómu.

Kvety by sa nemali zberať po daždi lebo vtedy stratia veľa zo svojho peľu, ktorý je pre chuť dôležitý. Najlepší je teda zber počas suchého dňa, ja osobne ich nezbieram k večeru lebo vtedy už uzatvárajú svoje kvietky. Takisto kvietkami čo možno najmenej traste aby z nich zbytočne neopadal peľ.

Potrebujete:

  • 15 bazových kvetov
  • 1 citrón
  • 1l vody
  • 500g cukru
  • 1/2 čl kyseliny citrónovej

Postup:

  • Kvety bazy očistíme od hrubej špiny (neumývame!) a tiež odstránime zelené časti. Ponecháme len krátku stonku za kvietkom.
  • Potom kvety dáme do sklenenej či keramickej nádoby spolu s citrónom pokrájaným na pláty a všetko zalejeme vodou.
  • Prikryté necháme lúhovať 1-2 dni pri izbovej teplote.
  • Potom zmes nahrejeme a následne zcedíme cez sítko alebo ešte lepšie cez gázu.
  • Zmes dáme do hrnca a pridáme cukor ako aj kyselinu citrónovú.
  • Necháme zovrieť a potom ohrň znížime a varíme pokiaľ dostane sirupovitú konzistenciu.
  • Horúci sirup nalejeme do umytej sterilizovanej nádoby, viečko uzavrieme a potom flašu ak sa dá položíme vrchnákom smerom na dol a takto necháme vychladnúť.
  • Proteínové žemličky bez kysnutia a bez váženia

    Proteínové žemličky bez kysnutia a bez váženia

    Ak chcete rýchlo upiecť domáce pečivo a k tomu ešte bohaté na proteín, tak tento recept je skvelou voľbou. Ako zdroj prírodného proteínu spracováva cottage cheese a ďaľšie mliečne produkty. Super rýchle a krásne chrumkavé, určite si na ních pochutí celá rodina.


  • Lahodný zemiakový šalát so zálievkou z kyslej smotany

    Lahodný zemiakový šalát so zálievkou z kyslej smotany

    Tento šalát som raz vyrábala keď som v celej domácnosti nenašla ani kvapku majonézy a všetkým tak veľmi chutil že som ho musela odvtedy pripraviť už viackrát. Dúfam, že zachutí aj vám.


  • Kurací vývar s pretlakom a Orzo

    Kurací vývar s pretlakom a Orzo

    Kurací vývar je všeliek avšak nie na celom svete sa pripravuje rovnako. Táto obmena klasického vývaru s rajčinovým pretlakom a orzom je z Orientu a takisto chutí výborne. Ak sa vám zachcelo trochu obmeny pri klasickom vývare, tak veľmi odporúčam vyskúšať, táto polievka je skvelá a naozaj človek vzpruží. Prečítajte […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*