Tento bábovkový recept mám od mamy a už roky patrí k mojím obľúbeným, lebo takto pripravená bábovka je lahodná- výborne nadýchaná a šťavnatá a sa proste vždy podarí.
Okrem toho sa dá na mnoho rôznych spôsobov variovať a tak neustále obmienať jej príchuť. Či už pridaním kokosu, orieškov, čokoládových kúskov, kakaa, marmelády, …vždy chutí výborne a je nenáročná na prípravu.
Suroviny:
- 4 vajíčka
- 150g kr. cukru
- 1 vanilkový cukor
- ½ prášku do pečiva
- 200g hl.múky
- 100ml vody
- 100ml oleja
- Štipka soli
Postup:
- Žĺtka oddelíme od bielkov.
- Bielka vyšlaháme spolu so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme ich stranou.
- Potom žĺtka vyšlaháme s cukrom do penista. Počas šlahania postupne pridávme olej a ten tiež dobre prešlaháme aby všetko dostalo krémovitú konzistenciu.
- Pridáme tiež vanilkový cukor a vodu ako aj suché komponenty- múku a prášok na pečenie.
- Keď sa všetko dobre prepojí tak pomalými pohybami primiešame bielkový sneh.
- Cesto nalejeme do vymastenej bábovkovej formy.
- Bábovka by sa mala ako všetky piškótové cesta dávať do predhriatej rúry.
- Potom nechať pri 160°C piecť ca. 40minút do zlatista.
- Na testovanie, či už je hotová najlepšie zapichnúť do cesta špáratko a keď na ňom neostanú žiadne zbytky cesta, tak už je cesto hotové.
- Pred vyklopením z formy necháme bábovku kompletne vychladnúť, inak sa môže stať, že sa cesto poškodí.
Pozrite si tiež ďaľšie recepty na prípravu bábovky.
Grissini – chrumkavé slané tyčinky
Tieto tyčinky sú skvelou voľbou či už na dlhé večery pri telke alebo aj pre návštevu. Možno ich poznáte z obchodu ale načo kupovať keď ich skutočne jednoducho viete pripraviť doma? Ich príprava je vskutku nenáročná, dôležité je im dopriať dlhý čas na oddychovanie počas kysnutia a takisto nešetrite olivovým […]
Ako sa vám Pavlova torta zaručene podarí – krok za krokom postup
Pavlovu tortu určite poznáte z osláv či svadieb, ale ak ste ju už skúšali vyrobiť aj doma, tak zaiste viete, že to niesu suroviny čo ju robia takou exkluzívnou ale práve komplikovaná príprava. Môj postup je jednoduchý a určite ho zvládne aj začiatočník. Ako som spomenula, počet surovín je minimálny, […]
Zemiakový vrstvený šalát Olivier
Recept som dostala od mojej známej a veľmi ma nadchol. Vraj je tento spôsob prípravy typický pre Ruskú kuchyňu kde nikdy nechýba počas sviatkov.
Sviatočná morčacia plnená roláda s omáčkou
Toto sviatočné jedlo u nás nechýba na prelome roka. Či už ako pokrm na vianočných pohosteniach alebo na nový rok. Suroviny: 1 kg morčacích alebo kuracích pŕs 1 PL horčice 1 PL grilovacieho korenia soľ, čierne korenie 2 pláty šunky (napr. kuracej) 2-3 pláty tvrdého syru (Eidam) 1 cibuľa pre […]