Minule som čítala článok o tom, koľko rôznych druhov brownies existuje, od suchších a nadýchaných až po pevnejšie či lepkavejšie. V článku bolo ukázaných 30 príkladov na recepty, avšak ja som presdvedčená že ich je o dosť viac. Jedným z mnohých je tiež variant na bezlepkové brownies.
Čo majú však všetky brownies spoločné je, že sa v nich spracováva väčšie množstvo čokolády, ktorá sa najskôr roztopí s väčším množstvom tuku. Táto čokoládová zmes je presne to, čo dodá brownies ich krásnu, intenzívnu čokoládovú chuť.
Suroviny
- 300g čokolády
- 200g masla alebo margarínu
- 100g Cukru
- 3 vajíčka
- 2PL kakaa
- 150ml (rastlinného) mlieka
- 2 balenia kakaového pudingu (80g)
- 80g kokosovej alebo špaldovej múky
- 50g kúsky čokolády (prípadne drobné ovocie – maliny)
Postup:
- Čokoládu polámeme na menšie kusy a dáme do hrnca spolu s maslom.
- Za miešania zohrejeme a necháme všetko kompletne roztopiť. Pridáme kakao a cukor a premiešame.
- Potom odložíme stranou a necháme aspoň 15 minút chladnúť.
- Medzitým vyšlaháme vajíčka s cukrom do penista.
- Pridáme kakaové pudingy, kokosovú múku, čokoládovú zmes a dobre premiešame.
- Cesto vylejeme na menší plech vyložený papierom na pečenie.
- Povrch posypeme kúskami čokolády a kdo chce môže tiež pridať maliny.
- Pečieme pri 180°C ca 30 minút pokiaľ začne brownie pekne rozvoniavať.
Môj tip
Na zistenie, či už je koláč dostatočne prepečený najlepšie zapichnúť do cesta špáratko, keď sa dá bez problémov vytiahnúť bez toho, aby na ňom boli viditeľné zvyšky cesta, tak už je cesto hotové.
Makovo-citrónový koláč: vláčny, voňavý a rýchly recept
Nie každý koláč čo chutí skvelo a aj tak vyzerá musí byť komplikovaný. Práve naopak, mnohé hrnčekové recepty ponúkajú skvelé dezerty a práve kombinácia citrónu a maku je jedinečná nielen z hladiska farebnosti ale aj chuti. Na meranie použite klasický hrnček či šálku s objemom 250ml.
Čokoládová ricotta torta s banánom
Kombinácia čokolády a banána je jedinečná, v tomto prevedení s jemných čokoládovým Ricotta krémom, skutočne lahôdka
Sladká mrvenička na koláč ako od babičky
Väčšina tradičných koláčov našich babičiek sa neozabišla bez mrveničky. Táto dokázala každý koláč premeniť na niečo špeciálne. Či už kysnuté koláče alebo ovocné koláče z maslového cesta, mrvenička ich vie posunúť na nový level. A tak je dobré poznať tento super jednoduchý základný recept