Rebarboru pestujem v záhrade a je to veľmi nenáročná rastlinka vhodná tak na prípravu marmelády ako aj na pečenie. Pri pečení rebarbory, ktorá je mierne kyslastá je dobré jej chuť obohatiť o jahody alebo maliny, ktoré jej dodajú zas na sladkosti a umocnia jej červenú farbu. U nás je rebarborový koláč obľúbený najmä s mrveničkou na vrchu.
Suroviny:
- 500g rebarbory
- 3 PL jahodového alebo malinového džemu
- 500g polohrubej múky
- 20g čerstvých kvasníc + 2 PL cukru
- štipka soli
- 2 vajíčka
- 100g cukru
- 200ml ovseného mlieka
- 100g masla alebo margarínu izbovej teploty
Suroviny na mrveničku:
- 50g mandlí
- 70g masla izbovej teploty
- 30g práškového cukru
- 100g hl. múky
- štipka soli
Postup:
- Začneme najskôr prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1 polievkovou lyžicou cukru a dobre premiešame a necháme stáť 5-10 minúzt až vznikne kvások.
- Do vysokej misky dáme múku, kvások, olej, maslo izbovej teploty, soľ a postupne pridávame mlieko.
- Miesime aspoň 10 minút až vznikne elastické nelepicé cesto.
- To hneď vyroľujeme na veľkosť plechu a preložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie.
- Rebarboru umyjeme, osučíme a odrežeme drevnaté časti. Potom pokrájame na drobné kusy, ktoré dáme do misky.
- Pridáme marmeládu a dobre premiešame. Potom ovocie rozložíme na cesto, cesto prikryjeme a necháme ho pol hodiny kysnúť.
- Medzitým si pripravíme mrveničku. Na to dáme do misky maslo, cukor, štipku soli a múku a pomaly rukami miesime, až vznikne drobivé cesto. Takto pripravené necháme 10 minút stáť v mrazničke alebo pol hodinu v chladničke.
- Mrveničku nanesieme na ovocie, ja osobne ju najradšej strúham na hrubo, lebo mi to príde najjednodukšie.
- Potom vrch mrveničky posypeme ešte mandľami a dáme piecť.
- Koláč pečieme v predrhriatej rúre pri 200C ca. 35 minút do zlatista.
- Keď vychladne tak ho dôkladne poprášime práškovým cukrom.
Videorecept- Pečené zemiaky z trúby s parmezánom bez predvarenia
Celý recept tu Pečené zemiaky z trúby s parmezánom
Pečená zelená špargľa hotová za 10 minút
Zelená špargľa je mimoriadne jednoduchá zelenina na prípravu. Varením sa však nielen strácajú jej vitamíny ale žiaľ častokrát sa poškodí jej konzistencia. Preto som osobne veľký fanúšikom ju pripraviť pečením na panvici. Dostane tak neskutočne intenzívnu skoro orieškovú arómu a jej konzistencia je zvnútra pekne mäkká a zvnútra chrumkavá. Naozaj […]
Čína z hovädzieho mäsa po sečuánsky hotová za 15 minút
Ja viem, znie to až moc lákavo, ale tento pokrm si vyžaduje skutočne pár minút prípravy. Na to aby sa podarilo, je nutné, aby bolo hovädzie mäso pokrájané na tenučké pásy a ideálne je použiť Wok panvicu ktorá lepšie šíri teplotu. Ak nemáte použite panvicu s čo najväčšim polomerom.