Rebarboru pestujem v záhrade a je to veľmi nenáročná rastlinka vhodná tak na prípravu marmelády ako aj na pečenie. Pri pečení rebarbory, ktorá je mierne kyslastá je dobré jej chuť obohatiť o jahody alebo maliny, ktoré jej dodajú zas na sladkosti a umocnia jej červenú farbu. U nás je rebarborový koláč obľúbený najmä s mrveničkou na vrchu.
Suroviny:
- 500g rebarbory
- 3 PL jahodového alebo malinového džemu
- 500g polohrubej múky
- 20g čerstvých kvasníc + 2 PL cukru
- štipka soli
- 2 vajíčka
- 100g cukru
- 200ml ovseného mlieka
- 100g masla alebo margarínu izbovej teploty
Suroviny na mrveničku:
- 50g mandlí
- 70g masla izbovej teploty
- 30g práškového cukru
- 100g hl. múky
- štipka soli
Postup:
- Začneme najskôr prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1 polievkovou lyžicou cukru a dobre premiešame a necháme stáť 5-10 minúzt až vznikne kvások.
- Do vysokej misky dáme múku, kvások, olej, maslo izbovej teploty, soľ a postupne pridávame mlieko.
- Miesime aspoň 10 minút až vznikne elastické nelepicé cesto.
- To hneď vyroľujeme na veľkosť plechu a preložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie.
- Rebarboru umyjeme, osučíme a odrežeme drevnaté časti. Potom pokrájame na drobné kusy, ktoré dáme do misky.
- Pridáme marmeládu a dobre premiešame. Potom ovocie rozložíme na cesto, cesto prikryjeme a necháme ho pol hodiny kysnúť.
- Medzitým si pripravíme mrveničku. Na to dáme do misky maslo, cukor, štipku soli a múku a pomaly rukami miesime, až vznikne drobivé cesto. Takto pripravené necháme 10 minút stáť v mrazničke alebo pol hodinu v chladničke.
- Mrveničku nanesieme na ovocie, ja osobne ju najradšej strúham na hrubo, lebo mi to príde najjednodukšie.
- Potom vrch mrveničky posypeme ešte mandľami a dáme piecť.
- Koláč pečieme v predrhriatej rúre pri 200C ca. 35 minút do zlatista.
- Keď vychladne tak ho dôkladne poprášime práškovým cukrom.
Kurací vývar s pretlakom a Orzo
Kurací vývar je všeliek avšak nie na celom svete sa pripravuje rovnako. Táto obmena klasického vývaru s rajčinovým pretlakom a orzom je z Orientu a takisto chutí výborne. Ak sa vám zachcelo trochu obmeny pri klasickom vývare, tak veľmi odporúčam vyskúšať, táto polievka je skvelá a naozaj človek vzpruží. Prečítajte […]
10 rôznych spôsobov prípravy kuracích pŕs, vrátane teploty, času a tipov
Kuracie prsia sú klasikou rýchlej kuchyni, avšak len za to, že sú rýchlo pripravené neznamená, že ich príprava je úplne triviálna. Už pár minút naviac v panvici či v trúbe a kuracie prsia budú chutiť ako podrážka, suché a bez šťavy. Opečiete ich príliš zprudka, budú zvonku prepečené a zvnútra […]
Lahodný hrnčenkový mrkvový koláč s vlašskými orechmi
Tento koláč je fantastickým zákuskom na privítanie jari. Mrkva v koláči dodá skvelú vláčnosť a farebnosť. Okrem toho recept bez váženia, takže vám postačí hrnček s objemom 250ml.