Tieto žemličky sú krásne mäkké a nadýchané a hodia sa tak k raňajkovému stolu ako aj napríklad na prípravu domáceho hamburgru. Postup je nenáročný, stačí vám len polovičné balenie kvasníc a ovsené mlieko. To samozrejme môžete nahradiť kravským ale veľmi odporúčam v tomto prípadne siahnúť k ovsenému mlieku, lebo práve to dodá tú skvelú konzistenciu.
Suroviny:
- 500g polohrubej múky
- 20g čerstvých kvasníc + 2 PL cukru
- 1 čl soli
- 2 PL olivového oleja
- 200ml ovseného mlieka
- 3 PL masla alebo margarínu
- 1 vajíčko na potretie
- hrubá soľ alebo semiačka na potretie

Postup:
- Začneme najskôr prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1 polievkovou lyžicou cukru a dobre premiešame a necháme stáť 5-10 minúzt až vznikne kvások.
- Do vysokej misky dáme múku, kvások, olej, maslo izbovej teploty, soľ a postupne pridávame mlieko.
- Miesime aspoň 10 minút až vznikne elastické nelepivé cesto.
- To hneď rozdelíme na 10 bochníkov a tie s odstupon kladieme na plech.
- Do každého bochníku urobíme ostrým nožom záraz na kríž a takto pripravené bochníky prikyjeme a necháme ich 30-40 minút kysnúť.
- Potom ich už len potrieme roztrepaným vajíčkom a posypme semiačkami alebo hrubou soľou.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 200°C ca. 25 minút do zlatista.
Tento recept patrí do kategórie – Pečivo
Kurací vývar s pretlakom a Orzo
Kurací vývar je všeliek avšak nie na celom svete sa pripravuje rovnako. Táto obmena klasického vývaru s rajčinovým pretlakom a orzom je z Orientu a takisto chutí výborne. Ak sa vám zachcelo trochu obmeny pri klasickom vývare, tak veľmi odporúčam vyskúšať, táto polievka je skvelá a naozaj človek vzpruží. Prečítajte […]
10 rôznych spôsobov prípravy kuracích pŕs, vrátane teploty, času a tipov
Kuracie prsia sú klasikou rýchlej kuchyni, avšak len za to, že sú rýchlo pripravené neznamená, že ich príprava je úplne triviálna. Už pár minút naviac v panvici či v trúbe a kuracie prsia budú chutiť ako podrážka, suché a bez šťavy. Opečiete ich príliš zprudka, budú zvonku prepečené a zvnútra […]
Lahodný hrnčenkový mrkvový koláč s vlašskými orechmi
Tento koláč je fantastickým zákuskom na privítanie jari. Mrkva v koláči dodá skvelú vláčnosť a farebnosť. Okrem toho recept bez váženia, takže vám postačí hrnček s objemom 250ml.