Tieto žemličky sú krásne mäkké a nadýchané a hodia sa tak k raňajkovému stolu ako aj napríklad na prípravu domáceho hamburgru. Postup je nenáročný, stačí vám len polovičné balenie kvasníc a ovsené mlieko. To samozrejme môžete nahradiť kravským ale veľmi odporúčam v tomto prípadne siahnúť k ovsenému mlieku, lebo práve to dodá tú skvelú konzistenciu.
Suroviny:
- 500g polohrubej múky
- 20g čerstvých kvasníc + 2 PL cukru
- 1 čl soli
- 2 PL olivového oleja
- 200ml ovseného mlieka
- 3 PL masla alebo margarínu
- 1 vajíčko na potretie
- hrubá soľ alebo semiačka na potretie

Postup:
- Začneme najskôr prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1 polievkovou lyžicou cukru a dobre premiešame a necháme stáť 5-10 minúzt až vznikne kvások.
- Do vysokej misky dáme múku, kvások, olej, maslo izbovej teploty, soľ a postupne pridávame mlieko.
- Miesime aspoň 10 minút až vznikne elastické nelepivé cesto.
- To hneď rozdelíme na 10 bochníkov a tie s odstupon kladieme na plech.
- Do každého bochníku urobíme ostrým nožom záraz na kríž a takto pripravené bochníky prikyjeme a necháme ich 30-40 minút kysnúť.
- Potom ich už len potrieme roztrepaným vajíčkom a posypme semiačkami alebo hrubou soľou.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 200°C ca. 25 minút do zlatista.
Tento recept patrí do kategórie – Pečivo
Makovo-citrónový koláč: vláčny, voňavý a rýchly recept
Nie každý koláč čo chutí skvelo a aj tak vyzerá musí byť komplikovaný. Práve naopak, mnohé hrnčekové recepty ponúkajú skvelé dezerty a práve kombinácia citrónu a maku je jedinečná nielen z hladiska farebnosti ale aj chuti. Na meranie použite klasický hrnček či šálku s objemom 250ml.
Čokoládová ricotta torta s banánom
Kombinácia čokolády a banána je jedinečná, v tomto prevedení s jemných čokoládovým Ricotta krémom, skutočne lahôdka
Sladká mrvenička na koláč ako od babičky
Väčšina tradičných koláčov našich babičiek sa neozabišla bez mrveničky. Táto dokázala každý koláč premeniť na niečo špeciálne. Či už kysnuté koláče alebo ovocné koláče z maslového cesta, mrvenička ich vie posunúť na nový level. A tak je dobré poznať tento super jednoduchý základný recept