U nás doma sa vždy znova nájdu banány, ktoré už dávno mali byť zjedené. Kedže nemám rada vyhadzovanie potravín, ktoré sú ešte dobré aj keď už nie veľmi pekné, už roky zbieram recepty na ich ďaľšie využitie. Tieto lievance sú veľmi rýchle na prípravu a chutia výborne. Jablko možno pridať ale aj vynechať. Dodá však lievancom dobrú mierne kyslú príchuť, ktorá vyváži sladkosť banánu, takže odporúčam.
Potrebuje:
- 3-4 zrelé banány
- 1 jablko
- 250ml mlieka (rastlinného mlieka)
- 3 vajíčka
- 2-4PL kr. cukru
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 30ml oleja/roztopeného masla
- ½ prášku do pečiva
- 250g hl. múky
Postup:
- Banány buď roztlačíme vidličkou alebo ako som ja urobila dáme do mixéra a rozmixujeme na kašu.
- Jablko ošúpeme, pokrájame na kocky a pridáme k nemu mlieko. Takisto rozmixujeme na kašu.
- Pridáme k zmesi vajíčka s cukrom, vanilkovým cukrom, olejom a soľou.
- Následne primiešame múku a prášok do pečiva. Dobre premiešame mixérom.
- Cesto necháme 15min. odstáť, aby múka pekne nabopnala.
- Potom na vymastenej panvici na strednom ohni pečieme lievance z oboch strán do zlatista. Oheň by mal byť nastavený na nízkej teplote aby boli zvnútra pekne prepečené predtým než zvonku zhnednú.
Tento recept patrí do kategórie – Bezmäsité sladké pokrmy.
Fantastický vanilkový cheesecake s čokoládou
Tento cheesecake je zárukou úspechu pri každom slávnostnom stolovaní. Kombinácia čokolády a vanilky ulahodí vaším chuťovým pohárikom
Veľkonočné judášky
Toto tradičné veľkonočné pečivo je pomenované podľa biblického Judáša, ktorý po tom, čo zradil Ježiša sa obesil. Preto sa cesto aj tvaruje do formy stočeného povrazu. Cesto sa po upečení potiera medom alebo maslom aby sa pekne lesklo. Je možné ho pripraviť celkom bez plnky alebo do cesta primiešať hrozienka […]
Veľkonočná plnka
Veľkonočná plnka je tradičným pokrmom pripravovaným na veľkonočný stôl. Tak ako aj mnohé iné veľkonočné dobroty – plnené vajíčka, syrová či špenátová roláda aj táto sa servíruje za studena. Historický a kultúrny význam veľkonočnej plnky na Slovensku 1. Symbol obnovy a jari 2. Oslava konca pôstu 3. Dedinské a rodinné […]