Táto citrónová torta je krásne svieža a krémová. Ak hľadáte recept, ktorý zvládnete aj bez špeciálnych zručností, tak s touto lahodnou tortou určite budete mať úspech.Výborný jarný či letný dezert.
Suroviny na cesto:
- 100ml oleja
- 100g cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 4 vajíčka
- 150g múky
- 50g kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku)
- 100ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- 1/2 prášku do pečiva
- štipka soli
Ostatné suroviny:
- 2 citróny
- 2 balenie drtenej želatíny (na 1/2l tekutiny)
- 4Pl kr cukru
- 500ml kyslej smotany
- 500ml jemného krémovitého syru (Mascarpone)

Postup:
- Trúbu si dáme predhrievať na 160C.
- Bielka oddelíme a vyšľahám do tuhej peny. Odložíme stranou.
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista.
- K vajíčka pridáme olej, preosiatu múku, škrob, prášok do pečiva, soľ ako aj mlieko. Vypracujeme vláčne cesto. Pridáme bielkový sneh.
- Tortovú formu (ja som použila s priemerom 24cm) vymastíme a nalejem do nej cesto.
- Pečieme ca. 40 minút do zlatista. Potom necháme dôkladne vychladnúť predtým než vyberieme z formy.
- Okolo tortového základu umiestníme tortovú cukrárenskú obruč.
- Z citrónu najskôr ostrúhame kôru a potom vytlačíme šťavu do hrnca. K zmesi pridáme želatínu a cukor.
- Potom ohrievame za stáleho miešania až sa želatína rozpustí. Stačí ju len krátko nahriať, nemala by zovrieť.
- Smotanu a Mascarpone zmiešame a keď želatína trochu ochladne, pridáme ju smotanovej plnke.
- Smotanovú plnku nanesieme na tortu a necháme ďalšie 3-4 hodinu, najlepšie však cez noc, tuhnúť.
Tento recept patrí do kategórie – Sladké, Veľkonočné pečenie.
Krémová polievka z pečenej zeleniny- bez varenia
Fantastická polievka zo zmiešanej zeleniny. Tentoraz z trúby.
Zapečený karfiol
Zapečený karfiol je chutná príloha k mäsu, alebo servírovaný s uvarenými zemiakmi aj jednoduchý bezmäsitý pokrm. Tým, že sa karfiol zapeká v šťave, už nebudete potrebovať dodatočnú omáčku. Namiesto čerstvého môžete zakúpiť aj mrazený karfiol, ktorý je takisto vhodný na tento druh prípravy.
Prekvapivé fakty o pohánke
Pohanka napriek svojmu názvu v skutočnosti nie je druh pšenice, ale na živiny bohatá pseudoobilnina, ktorá je už po stáročia obľúbená v kuchyniach po celom svete. Pohánka je skutočným kulinárskym skvostom, od jej všestrannosti pri varení až po jej pôsobivé zdravotné účinky. Pridajte sa ku mne, aby sme sa ponorili […]